Starostou Prahy 4 zůstane předseda Zelených Petr Štěpánek, i když volby těsně vyhráli Piráti

Na radnici Prahy 4 vznikla koalice vítězných Pirátů a nezávislých, uskupení „Praha 4 sobě – Zelení a nezávislí“ a „Společně pro Prahu 4 – STAN s KDU-ČSL“. Starostou bude Petr Štěpánek (Zelení). Koalice bude mít v 45členném zastupitelstvu většinu 25 hlasů. Stranám ještě zbývá doladit přesné znění programu a pravidla koaliční spolupráce. Městská část je se zhruba 130 tisíci obyvateli největší v hlavním městě.

„Chtěli jsme přesně zrcadlit magistrátní koalici, ale koaliční partneři preferovali jiný formát,“ uvedl lídr Pirátů Tibor Vansa. Piráti tak přistoupili na nabídku sdružení Praha 4 sobě a výměnou za křeslo starosty přijali čtyři místa radních s přednostním výběrem gesce.

Vansa, který aspiroval na místo starosty, se tak nyní stane místostarostou a bude řešit dopravu. „Otevřenou radnici a digitalizaci státní správy, nejdůležitější bod Pirátů, bude mít na starosti Jan Hora,“ informoval dále Vansa. Územní rozvoj připadne nezávislé kandidátce Petře Rejchrtové, která ve volbách získala na kandidátce Pirátů nejvíce hlasů. Výběrová řízení a investice bude řešit Matej Šandor (Piráti).

Školství povede dosavadní místostarostka za Praha 4 sobě Iva Kotvová a sociální záležitosti bude mít na starosti lidovec Josef Svoboda. „Starostové se čtyřmi zastupiteli získali dva radní a uvolněného zastupitele. Nepřáli si dohodnutá jména zveřejnit, protože o nich ještě budou vést interní jednání,“ uvedl Vansa.

Strany budou muset ještě vyřešit ve vzájemné dohodě budoucnost firmy 4-Energetická, kterou vlastní radnice. Firmu chtěl Štěpánek jako starosta v minulém volebním období prodat. Zastupitelé ale záměr neschválili. Pirátům však vadí způsob, kterým v minulosti Praha 4 hledala kupce společnosti.

ODS, ANO a TOP 09 v opozici

V opozici v Praze 4 zůstanou ODS, ANO a TOP 09. Strany dostanou tři místa předsedů v komisích zastupitelstva Prahy 4. ODS a TOP 09 deklarovaly, že budou v povolebních jednáních postupovat společně. Piráti původně vyjednávali o koalici rovněž s TOP 09 a zvažovali, že do ní přiberou i občanské demokraty. Z toho nakonec sešlo.