Musíme to opravit, vzkazuje KRNAP. Uzavřel krkonošské stezky, Sněžku odřízl ze tří stran

Studio 6: Končí turistická sezona v Krkonoších (zdroj: ČT24)

Krkonoše se vyprazdňují. Nejenže skončila hlavní letní sezona, takže například omezily svůj provoz některé lanovky, ale navíc není možné chodit po jedenácti turistických cestách. Na většině z nich začaly opravy. Uzavřené jsou i tři cesty, po kterých se chodí na Sněžku. Zatímco trasa Obřím dolem by se měla po několika dnech opět otevřít, na ostatní se turisté letos již nepodívají.

Uzavírky turistických cest v Krkonoších mají podobný důvod jako třeba uzavírky silnic – je potřeba je opravit. Letos se horské uzavírky sešly tak, že není možné vkročit hned na tři cesty, které vedou ke Sněžce. Začala velká oprava stezky z Růžové hory na Sněžku, současně i rekonstrukce chodníku přes Úpské rašeliniště, kudy se chodí k nejvyšší krkonošské hoře od Luční boudy, a uzavřená je také cesta Obřím dolem.

Poslední zmíněná uzavírka by však neměla trvat příliš dlouho. V Obřím dole totiž není příčinou oprava cesty. „V daném koridoru létá vrtulník, který na Sněžku přepravuje materiál, a naopak bude nějaký snášet. Práce by měly trvat pouze několik dnů, takže ve druhé polovině týdne předpokládáme, že by trasa Obřím dolem měla být už otevřená,“ řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Konkrétní termín otevření nejrychlejší cesty z Pece pod Sněžkou na Sněžku však zatím není možné stanovit. „Jsme v Krkonoších, hodně závisí na klimatických podmínkách,“ zdůraznil mluvčí.

Turistické cesty v Krkonoších – úplně uzavřené
Zdroj: KRNAP

Naopak cesta z Růžové hory na sousední vrchol vysoký 1603 metrů zůstane uzavřená téměř dva roky. „Je to extrémní místo, extrémní klimatické podmínky a také charakter oprav bude složitý. V tělese cesty byl v minulosti použit vápencový materiál, ten je třeba odvézt, protože je v daném místě nepůvodní a působí změny ve vegetaci. Nahradí se přirozeným materiálem,“ vysvětlil Radek Drahný s tím, že od poslední opravy cesty uplynulo 21 let.

Povalový chodník, po kterém se chodí od Luční boudy pod Sněžku, je uzavřen
Zdroj: David Taneček/ČTK

U uzavírky povalového chodníku přes Úpské rašeliniště potom počítá KRNAP s tím, že by mohla trvat až do začátku příštího léta. Totéž platí i pro omezení na dalších cestách – například hned na dvou úsecích Rýchorské cesty nebo na cestě Lvím dolem.

Fakticky ale bude délka uzavírek záviset na počasí. „Nedokážeme říct, jestli nasněží za týden, nebo až v půlce prosince. Tomu budou uzpůsobené práce. Čím déle bude stavební sezona, tím dříve budeme moci uzávěry zrušit,“ vysvětlil mluvčí KRNAPu.

Během uzavření tří přístupových cest zůstanou turistům k dispozici tři způsoby, jak se dostat na Sněžku. Mohou až na vrchol vyjet lanovkou, otevřená zůstává cesta z Pomezních bud přes Jelenku (ale jen po červené, žlutá trasa z Pomezních bud k Jelence je rovněž uzavřena) a k dispozici je také pohraniční cesta, která vede od Špindlerovy boudy. Po ní lze obejít i uzavřenou trasu přes Úpské rašeliniště.

Konec turistické sezony se v Krkonoších neprojevil pouze uzavřením některých cest, ale také omezením provozu některých lanovek. Část z nich přestala jezdit denně a cestující svezou jen o víkendech. Na víkendy zatím omezily svůj provoz lanovky na Hnědý vrch a Žalý, v říjnu podobně omezí provoz i černohorská lanovka, zatímco dráhy na Portášky a Pláň se zastaví úplně. Ostatní lanovky přestanou jezdit na konci října s výjimkou lanovky na Sněžku, která bude v listopadu jezdit o víkendech.