Nová unikátní rozhledna v Kobylí umožní výhledy do kraje i vozíčkářům

V Kobylí na Břeclavsku vzniká nová rozhledna. Unikátní je především svým tvarem a tím, že bude přístupná i pro vozíčkáře. Stavbu za necelé tři miliony korun zaplatí radnice.

Rozhledna ve tvaru spirály roste v těchto dnech na kobylském vrchu zvaném Homole ve výšce 334 metrů nad mořem. „Když jsem byl malý, tak mě sem vzal tatínek a tehdy mi říkal, že toto je nejvyšší bod široko daleko,“ vzpomíná architekt Jiří Vojtěšek. Teď bude vrch ještě o sedm a půl metru vyšší.

Jiří Vojtěšek v Kobylí vyrůstal. Jako kluk si na kopci porostlém vinohrady hrál, teď tam pracuje. „Z vrcholu bude vidět dokola 360 stupňů, což symbolizuje neustálý koloběh v přírodě,“ vysvětlil.

Vizualizace budoucí podoby rozhledny v Kobylí
Zdroj: obec Kobylí

Z rozhledny budou vidět vinohrady i vrcholky Alp

Rozhleden a vyhlídek je už dnes v okolí osm. Obec proto chtěla něco netradičního. Dřevěný kruh bude stát na subtilních ocelových nohách. Schody nahradí nakloněná rovina. „Pokud budou podmínky opravdu velice dobré, tak směrem za Vrbicí určitě uvidíme rakouské větrníky a i vrcholky Alp,“ řekl nezávislý místostarosta obce Vlastimil Janda.

Kruhovým tvarem bude připomínat vyhlídka nad vinohrady například stezku v korunách stromů na Dolní Moravě  nebo na Lipně. „Celým konceptem té stavby není jen samotný vrchol, ale je to samotná cesta, po které se dozvíme spoustu informací o Kobylí a jejím okolí. Na jednotlivých trámcích po obvodu bude vytvořený informační systém,“ popsal architekt Jakub Roleček.

Pavel Poulík už se těší, až se rozhlédne do kraje
Zdroj: ČT24

Jak stavba pokračuje, se jezdí dívat i Pavel Poulík, který je na invalidním vozíku. Rozhledna bude unikátní i tím, že umožní přístup vozíčkářům. Poulík se proto už těší, jak se z vrcholu rozhlédne do krajiny. „Bude to moc dobré, vozíčkáři nikde takto nevyjedou,“ řekl.

Zbývající část konstrukce dovezou stavaři příští týden. V druhé polovině září pak položí poslední, pětistý hranol a ještě tento měsíc by měla být rozhledna otevřená pro veřejnost.

Na jihu Moravy je nejvíc rozhleden v Česku

Za posledních deset let se počet rozhleden na jihu Moravy zdvojnásobil. V současné době jich má kraj pět desítek, což je nejvíc v celé České republice. Nejstarší je věž v zámeckém parku v Uherčicích, nejnovější rozhledna v Mikulčicích. Zřejmě nejmalebnější a turisty nejvíc vyhledávaný je Minaret v Lednicko-valtickém areálu. Krásný pohled na rozkvetlé mandloně nabízí na jaře turistům rozhledna v Hustopečích. Poblíž vinařské cyklostezky je zase například rozhledna Slunečná, která nabízí výhled do kraje vinic. Jako rozhledny slouží i tovární komíny nebo vodojemy.  Seznam všech nabízí například web Rozhledny.