Sezonu v jihlavském Horáckém divadle odstartuje Tisícročná včela

Sezonu v Horáckém divadle odstartuje Tisícročná včela (zdroj: ČT24)

Horácké divadlo v Jihlavě vstupuje do nové sezony s řadou novinek. Zmodernizovalo a zlepšilo zázemí pro diváky i herce a připravilo repertoár vztahující se ke stému výročí vzniku Československa. Sezonu odstartují herci česko-slovenskou premiérou inscenace Tisícročná včela.

Slavný román slovenského spisovatele Petera Jaroše jako činohru dosud nikdo nezpracoval. V mezinárodní premiéře se na pódiu představují kompletně všichni jihlavští herci včetně externistů. „Je to úplně obrovská věc, já myslím, že na jevišti Horáckého divadla ještě nic podobného nebylo,“ řekl umělecký šéf divadla Michal Skočovský.

Rodinnou ságu zpracovala v muzikálové formě skupina Elán a už před 35 lety ji ve filmové podobě uvedl oceňovaný Juraj Jakubisko. Nové divadelní zpracování autoři Simona Petrů a Matěj Růžička přesunuli na Moravu a do úst hercům vložili fiktivní nářečí. „Myslím, že divadelní zpracování bude ještě o něco lákavější než film, doufám,“ dodal Michal Skočovský.

Představení bude mít premiéru v sobotu 8. září. V ten den by se měla otevřít také zcela nová divadelní kavárna. Modernizací prošlo prakticky celé divadelní zázemí včetně předprodeje vstupenek.

„Největší vizuální změnou je nasvícení a oprava fasády v ulici Komenského. Diváci se mohou těšit také na scénické nasvícení divadla, které bude vždy tématické na základě toho, co se bude inscenovat,“ popsal ředitel Horáckého divadla Ondrej Remiáš.

Tři inscenace jsou šité na míru přímo jihlavské scéně

Tři ze šesti inscenací, které v nové sezoně Horácké divadlo uvede, vznikly přímo pro tuto scénu. Vedle Tisícročné včely vzniká pro divadlo i hra Svatý Václav, která hledá význam české státnosti a historickou postavu usadí do fantaskní současnosti. Jihlavské scéně na míru je šitá i hra Zahrádky místního autora Martina Koláře v režii Michala Skočovského.

Horácké divadlo v nadcházející 79. sezoně nabídne ještě premiéru muzikálu Šakalí léta, hru Škola základ života a také Žebráckou operu Václava Havla. „Je to vůbec první Havlova hra, kterou Horácké divadlo uvede,“ řekla dramaturgyně divadla Barbora Jandová.

Horácké divadlo, které je jedinou profesionální scénou na Vysočině, navštěvovalo ročně kolem padesáti tisíc diváků. Loni už jich přišlo 67 tisíc a s dalším nárůstem počítá divadlo i letos.