Archeologové našli 2200 let starý keltský vodovod. Pravděpodobně nejstarší ve střední Evropě

Ve vesnici, do které vedl, mohlo sídlit několik desítek lidí (zdroj: ČT24)

Archeologové objevili pod budoucí dálnicí D35 zřejmě nejstarší vodovod ve střední Evropě. Vznikl v době laténské a je dlouhý několik desítek metrů. Dřevěné žlaby se nedochovaly, zůstaly ale studny v jeho okolí.

Unikátní nález je starý asi 2200 let a dokazuje, že už Keltové řešili, jak ke svým obydlím přivést pitnou vodu.

„Hladina spodní vody nastoupala ve studni až ke žlábku a potom byla vodorovně odváděna dál,“ popsal princip fungování vodovodu archeolog Radko Sedláček.

Ve vesnici, do které vedl, mohlo podle archeologů sídlit několik desítek lidí – většinou zemědělců. „Víme, kde stály ty domy, že byly zhruba patnáct metrů dlouhé,“ doplnil vedoucí archeolog Jakub Novotný.

Právě vodovod a studny mohou archeologům prozradit víc o životě tehdejších obyvatel. „Veškerý materiál v ní obsažený se plaví. My vyhodnocujeme obsah různých organických příměsí, zrnka, ovocné pecky,“ vysvětlil Sedláček.

Pod budoucí dálnicí se musí prozkoumat 24 kilometrů dlouhý úsek

Starobylé studny se stále plní vodou. Archeologové ji proto nejdříve musí odčerpat, potom studny zaměří, zakreslí a zmapují umístění.

Archeologové vyzvednou jen zachovalé části a zřejmě nestarší středoevropský vodovod i jámy zahrnou stavební stroje.

Pod budoucí dálnicí D35 ale musí archeologové prozkoumat celý pás dlouhý 24 kilometrů. Archeologické práce skončí v listopadu.