Tahanice o prezidentský poplatek za parkování: Ovčáček poslal požadovanou částku charitě, dvakrát

Spor Plzně s prezidentem o poplatek 1066 korun za parkování pokračuje. Kraj, který měl sumu za 13 blokovaných míst zaplatit, požádal město o odpuštění částky. Plzeňští radní však nakonec prominutí poplatku odmítli. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček označil rozhodnutí městských radních za ubohou politickou exhibici a částku poslal na účet Diecézní Charitě Plzeň. Ta jeho dar odmítla s tím, že nechce být součástí politických her. Prezidentův mluvčí jí však částku zaslal znovu.

Nejde o oněch 1000 korun, ale o vyjádření postoje všech radních, vysvětlil náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář (ODS). „Jsme přesvědčeni o tom, že nám prezident (Miloš) Zeman nepomáhá, ale že pověsti České republiky škodí,“ uvedl.

Při říjnové návštěvě prezidenta v Plzeňském kraji bylo v Plzni vyblokováno 13 míst po obou stranách Škroupovy ulice od křižovatky s Jagellonskou po křižovatku s Purkyňovou ulicí. Místa se nacházela v zóně, kde denní sazba parkovného činila 82 korun, celkem má tedy kraj městu uhradit 1066 korun.

Krátký článek na toto téma, který se objevil v sobotním Plzeňském deníku, v úterý sdílel a ostře komentoval prezidentův mluvčí Ovčáček na Twitteru. Uvedl, že parkovné „plzeňským politickým ubožákům“ zaplatí.

Posléze Ovčáček oznámil, že peníze poslal na účet Diecézní charity Plzeň.

Charitativní organizace ale peníze přeposlala Plzeňskému kraji, kterému podle ní náleží. „Pro mě to není žádný problém, když někdo potřebuje pošťáka, tak ho prostě udělám,“ komentoval situaci pro server Aktuálně.cz ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr.

Charita pak zveřejnila na svém webu prohlášení s vysvětlením. „Diecézní charita Plzeň dále konstatuje, že jako nepolitická organizace, která slouží potřebným, odmítá být součástí politických hrátek z jakékoliv strany,“ uvedla.

Ovčáček ale Diecézní charitě Plzeň částku po tomto zjištění odeslal znovu. „Diecézní Charita Plzeň se ve prospěch Plzeňského kraje zcela zbytečně vzdala 1066 Kč ode mne. Aby nevznikla škoda, právě jsem zaslal Diecézní Charitě Plzeň dalších 1066 Kč, ať pomohou potřebným,“ napsal na svůj účet na Twitteru. K daru charitě pak vyzval i ostatní. 

Proti Ovčáčkovu označení městských radních za politické ubožáky se na Twitteru ohradil první náměstek plzeňského primátora Martin Baxa (ODS). Státní úředník by podle něj v žádném případě neměl urážet demokraticky zvolené představitele žádného města. „Věřím (tedy asi naivně), že ho (Ovčáčka) prezident vyzve k omluvě!“ dodal Baxa.

Podle mluvčí města Evy Barborkové chodí nyní na adresu radnice e-maily od obyvatel a většina z nich hodnotí krok města kladně. Ozval se také občan, který chtěl částku uhradit, ale město ho odkázalo na kraj.