Plzeň chce po prezidentovi parkovné. „Klidně ho těm ubožákům zaplatím ze svého,“ vzkázal Ovčáček

Plzeň řeší spor kolem parkování prezidentské kolony při loňské návštěvě Miloše Zemana. Město odmítlo prezidentovi a jeho doprovodu odpustit parkovné. Radní to považují za symbolické gesto. Informaci přinesl Plzeňský deník.

Prezidentská kolona vyblokovala před krajským úřadem celkem třináct míst. V době návštěvy hlavy státu tam ještě byla parkovací zóna C. Při denní sazbě 82 korun tak parkovné vyšlo na 1066 korun.

Zemanovu návštěvu organizoval kraj. Když požádal Plzeň o prominutí parkovného, dostal od rady zamítavou odpověď. „Až prezident přestane dělat naší zemi ostudu, může Plzeň uhradit vyblokovaná parkovací místa, která prezidentská kancelář využívala během jeho návštěvy. Se Zemanem se toho ale už nedočkáme,“ vzkázal na Facebooku náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Reakce mluvčího Jiřího Ovčáčka přišla vzápětí. „Klidně to parkovné těm plzeňským politickým ubožákům zaplatím ze svého! Ať mi pošlou složenku,“ napsal mimo jiné na Twitteru. V úterý večer pak dodal: „Částku v hodnotě parkovného, tedy 1066 Kč, jsem zaslal ve prospěch Diecézní charity Plzeň. A tím je kauza ubohé politické exhibice plzeňských radních uzavřena!“


První náměstek primátora města Plzně Martin Baxa (ODS) se proti Ovčáčkovým výrokům ohradil. Státní úředník by podle něj neměl urážet demokraticky zvolené představitele samosprávy.

„Považuji reakci tiskového mluvčího prezidenta za skandální. Aby nazýval samosprávu města Plzně politickými ubožáky, je naprosto nepřijatelné. Předpokládám, že prezident republiky vyzve svého mluvčího, aby se omluvil reprezentaci města Plzně,“ řekl České televizi.