Starosta, který porušil zákon o veřejných zakázkách, je nevinný. Podle soudu nešlo o trestný čin

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek už podruhé zprostil obžaloby starostu a bývalého místostarostu Horního Benešova na Bruntálsku. Podle rozsudku Michal Blažek a Jaroslav Strmiska sice v dubnu 2013 při opravě sportovní haly a její přestavbě na multifunkční prostor porušili zákon o veřejných zakázkách, nešlo ale o trestný čin.

Soud v jejich počínání nenašel výraznější společenskou nebezpečnost. 

Blažek i Strmiska obvinění od počátku odmítali. Za kauzou podle nich byl politický boj. Trestní oznámení podali tehdejší opoziční zastupitelé. Nyní se Blažek k rozsudku vyjádřit nechtěl. Druhý obžalovaný byl stručný. „Jsem spokojený,“ řekl Strmiska. Rozsudek ale není pravomocný. Žalobce se na místě odvolal. Spis tak znovu poputuje k olomouckému vrchnímu soudu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle obžaloby se oba zástupci obce dopustili zneužití pravomoci úřední osoby a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Opravu vnitřních prostor sportovní haly a její přebudování na sál, kde by se mohly konat i společenské akce, zadali jako vícepráce firmě, která už opravovala fasádu a dělala zateplení. Nevyhlásili veřejnou zakázku a tím údajně vznikla obci škoda okolo 850 000 korun.

Kauza se u soudu přetřásala již několikrát

Ostravský soud už jednou oba obžaloby zprostil. Státní zástupce se odvolal. Vrchní soud pak rozhodnutí zrušil a nařídil nové projednání kauzy. Soudkyně ostravského soudu dnes vynesla totožný verdikt. Zdůvodnila jej i tím, že obžalovaní se nechtěli obohatit. Ze svého počínání neměli žádný prospěch.

Na počátku byla dotace, kterou Horní Benešov získal na zateplení, výměnu oken a nové opláštění sportovní haly. Na základě výběrového řízení byla vybrána firma, která práce zahájila. V té době už ale zastupitelé uvažovali o tom, že nechají zbourat starý společenský dům a sportovní hala se uvnitř upraví tak, aby se v ní daly pořádat i kulturní a společenské akce. Podle Blažka se vnitřní úpravy měly dělat jako vícepráce k již uzavřené smlouvě na zateplení objektu.

„Chyba byla, že jsme si neuvědomili, že takové vícepráce překročí limit daný zákonem o veřejných zakázkách,“ připustil starosta u soudu. Tvrdí ale, že okamžitě situaci začal řešit. Stavbu zastavil a zadal si posudek na další postup. Město své kroky později legalizovalo tím, že v neveřejné soutěži vybralo jinou firmu, která vnitřní prostory tělocvičny opravila.