Zákaz hazardu v Ostravě vyvolal reakci úředníků. Řeší, zda městu udělí pokutu až 10 milionů korun

Zákaz hazardu v Ostravě (zdroj: ČT24)

Regulace hazardu v Ostravě je nyní pod drobnohledem Úřadu pro hospodářskou soutěž. S městem již zahájil správní řízení. Znění vyhlášky z roku 2015, která začala platit loni, je podle loterijních společností diskriminační.

Zjistí-li ÚOHS pochybení, hrozí městu pokuta až deset milionů korun, uvedla redaktorka České televize Denisa Kotková, podle níž by se o další částky mohly s městem soudit herny.

Díky vyhlášce, která začala platit loni, výherních automatů v Ostravě výrazně ubylo. Zatímco v roce 2015 jich ve městě bylo přes 3 tisíce, dnes už je jich jen třetina. O miliony tenčí tržby ročně má tak i společnost Orio. Právě ta dala kvůli vyhlášce Úřadu pro hospodářskou soutěž (ÚOHS) podnět k prošetření.

„Úřad vede správní řízení. Jde především o to, zda k omezení provozování loterijních a jiných obdobných her ve městě došlo na základě objektivně ospravedlnitelných důvodů a způsobem, který není pro nikoho diskriminační,“ sdělil mluvčí UOHS Martin Švanda.

Diskriminační by podle právníků mohlo být například to, že v různých městských obvodech platí různá kritéria. Zatímco v 11 obvodech je plošný zákaz, jinde není regulace žádná. V centrálním obvodu a Mariánských Horách pak platí regulace vyjma kasin.

S provozovateli hazardních her nebyla předem konzultována obecně závazná vyhláška a město přistoupilo k regulaci, aniž by předem byla známá závazná kritéria.
Pavel Němec
právní zástupce firmy ORIO

„Ministerstvo vnitra nám v lednu 2016 schválilo, že naše vyhláška je podle zákona. Firmy, které se odvolávají, cílí na to, aby se zdržovalo zavírání některých heren,“ míní náměstkyně primátora Iveta Vozňáková (Ostravak).

Pokuty padly v Bílině i Děčíně

Pokud ÚOHS zjistí narušení hospodářské soutěže, hrozí městu finanční sankce. Tu už v minulosti udělil. V Bílině to bylo 245 tisíc, v Děčíně pak zatím rekordních 500 tisíc korun.

Výraznou regulaci hazardu v krajském městě zastupitelé schválili na podzim roku 2015. Její podoba respektovala představy jednotlivých městských obvodů o omezení hazardu na jejich území. Více než polovina z 23 obvodů se přiklonila k plošnému zákazu, včetně velkých městských částí. 

Zákaz hazardu platí i v dalších městech v okolí Ostravy. Například v Hranicích na Přerovsku, v Krnově či v Bohumíně na Karvinsku.