Centrum Brna bez křiklavých reklam. Manuál radí, jak bojovat proti vizuálnímu smogu

Radní centrální městské části Brna schválili takzvaný „manuál dobré praxe“. Brožura radí, jak bojovat s vizuálním smogem. Dokument nepřináší žádné nové zákazy nebo regulace. Je metodikou, která shrnuje stávající pravidla do jednoho přehledného souboru, a to včetně názorných ukázek dobré a špatné praxe. Sloužit bude jako metodická příručka i pro rozhodování památkářů, kteří se na jejím vzniku také podíleli.

Smrtelné nemoci vývěsních štítů
Zdroj: Veronika Rút Nováková

Nevkusných výloh, křiklavých cedulí a kýčovité reklamy na historických domech by v centru Brna mohlo v budoucnu výrazně ubýt. Radní městské části Brno-střed schválili manuál dobré praxe, který říká, co vkusné a rušivé je a co není.

Úřad městské části Brno-střed se pravidly bude řídit i u budov, které má v péči, a na které se manuál typově vztahuje. Sjednocovat reklamní cedule a vývěsky už začala. Jednotné vývěsní štíty byly například součástí rekonstrukce domu na Moravském náměstí. „Repasovali jsme tam krásné markýzy u výkladců, dávali jsme si záležet opravdu na všem,“ popsala mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

Výkladní skříně vinotéky a sousedního obchodu se zeleninou vypadají podobně a korespondují se vzhledem celého domu. „Vůbec mi to nevadí, naopak,“ řekl majitel obchodu Vardan Chačatryan při stahování nové markýzy.

Podobně se chystá radnice opravit a sjednotit i sousední dům a dům v Nádražní ulici. „Ten dům de facto kvůli těm reklamám přestal existovat. Je to roztříštěná plocha plná nějakých cedulí a plastových polepů,“ popsala autorka manuálu Veronika Nováková.

Designérka Veronika Rút Nováková tématu vizuálního smogu v Brně věnovala svou diplomovou práci. Svou studii a návrhy řešení pak prezentovala zástupcům městské části. Kromě toho založila facebookovou stránku Brno bez vizuálního smogu.

Veronika Rút Nováková
Zdroj: ČT24

Ideální by podle ní bylo, kdyby se vizuálního smogu zbavilo celé centrum města. U soukromých domů záleží na majiteli. „Městská část nemůže toto vydat jako nařízení, ale manuál má doporučující charakter,“ řekla Kateřina Dobešová. Radnice doufá, že se nové, výrazné vývěsní štíty na domech už objevovat nebudou. „Část nedostane povolení památkářů a částečně úřad spoléhá na zodpovědnost a cit majitelů domů a obchodů, že se manuálem budou řídit dobrovolně,“  dodala mluvčí Úřadu Městské části Brno-střed.