Šternberk postaví bazén za téměř 200 milionů korun. Lidé si v něm zaplavou za čtyři roky

Zastupitelé ve Šternberku ve druhé polovině května jednomyslně schválili výstavbu krytého bazénu. Stavbou, která byla ve městě dlouhodobým tématem, se na jednání zabývali již několikrát. Areál má vyrůst mezi nemocnicí a budoucím atletickým stadionem.

Náklady na bazén odhaduje město na 177,3 milionu až 196,3 milionu korun. Podle mluvčí radnice Ireny Černocké budou záviset na způsobu zajištění zdroje tepla.

Výstavba krytého bazénu bude patřit k nejnákladnějším investicím města za poslední roky. Radnice počítá s tím, že každoročně bude také doplácet ze svého rozpočtu na provoz zařízení.

Financování investice bude zajištěno z vlastních zdrojů města, realizace záměru je plánována na léta 2020 až 2021. Trvalý provoz by měl probíhat zhruba od března 2022.
Irena Černocká
mluvčí radnice

V plánovaném objektu bude víceúčelový bazén s plaveckou, rekreační, výukovou a dětskou částí včetně wellness. Součástí mají být dvě suché sauny, parní lázeň, Kneippův chodník, sprchové centrum a odpočívárna. Součástí provozu bude také venkovní terasa s ochlazovacím bazénem, uvedla mluvčí radnice.

Krytý bazén vyroste na pozemcích ve vlastnictví města a je v souladu s územním plánem. Kapacita bude až 125 návštěvníků najednou, u wellness to bude 24 lidí, dodala Černocká. Město počítá také s vytvořením nových pracovních míst.

„S realizací projektu je také spojen významný přínos v podobě vytvoření nových pracovních míst a zvýšení zaměstnanosti v regionu,“ dodali zástupci šternberské radnice.

Nejvíce lidí jde za vodou do Olomouce

Nový bazén za několik stovek milionů korun připravují také v nedalekém Prostějově. Má se o něj rozšířit stávající aquapark. Město uvažuje o padesátimetrovém krytém bazénu i o jeho poloviční variantě.

Mezi nejnavštěvovanější aquacentra v kraji se v současnosti řadí moderní areál v Olomouci, který ročně přivítá stovky tisíc návštěvníků, od nichž utrží necelých 30 milionů korun. Od otevření se však neobejde bez dotací města.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vlastní wellness zónu buduje za 25 milionů korun také město Jeseník. Nahrazuje neuskutečněnou stavbu plánovaného aquaparku. Projekt v hodnotě 200 milionů korun plánovalo město řadu let, zahájilo už i výběrové řízení. Do přípravy vložilo asi 20 milionů korun. Plány padly v roce 2014, když Jeseník nezískal půjčku od bank.