Střechu Národního muzea v roce 2016 zřejmě zapálil přehřátý elektromotor. Policie nikoho neobviní

Policie ukončila objasňování požáru střechy Národního muzea v Praze z února 2016. Za vznik ohně podle závěrů vyšetřování nenese nikdo odpovědnost. Příčinou byla zřejmě technická závada na odsávacím zařízení, která vedla k přehřátí elektromotoru. Znalec vyčíslil způsobenou škodu na téměř osm milionů korun.

Národní muzeum začalo hořet v noci na 12. února 2016. Požár postupně zachvátil 200 metrů čtverečních střechy. Zasahovalo u něj 129 hasičů, kteří oheň dostali pod kontrolu po dvou hodinách. Národní kulturní památka byla v té době vyklizená, protože o rok dříve začala její rekonstrukce. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

„Na základě všech uvedených informací a důkazů policejní vyšetřovatel neshledal důvod zahájit trestní stíhání vůči konkrétní osobě, protože za vznik požáru nenese nikdo odpovědnost, a případ byl z tohoto důvodu odložen,“ uvedl nyní mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

„Ačkoliv bylo provedeno několik znaleckých zkoumání, nepodařilo se jednoznačně určit, jakým způsobem k požáru došlo,“ doplnil. Z odborného vyjádření, ohledání místa události, ze svědeckých výpovědí a ze znaleckých posudků podle něj vyplynulo, že příčinou s největší pravděpodobností byla přesně neurčená technická závada na podtlakovém odsávacím zařízení.

Policie si musela při vyšetřování požáru vyžádat doplňující informace od britského výrobce zařízení. „Práce na případu trvala tak dlouho hlavně kvůli tomu, že informace od výrobce zařízení dorazily až po roce od podání žádosti,“ podotkl Daněk.