Za poslední měsíc našli myslivci na Zlínsku 10 uhynulých divočáků nakažených morem

V zamořené oblasti na Zlínsku myslivci našli při povinných prohlídkách honiteb za uplynulý měsíc šest desítek uhynulých divočáků. Vyšetření prokázalo africký mor prasat u deseti prasat. Nejde o nové úhyny, těla prasat na místě ležela tři až pět měsíců.

Myslivci a dobrovolníci prohledávali měsíc oblast velikou padesát tisíc hektarů. Za každý prohledaný hektar jim náleží odměna sto padesát korun. Dohromady tak dostanou sedm a půl milionu korun. V případě nalezení a nahlášení uhynulého divokého prasete v zamořené oblasti má nálezce nárok na odměnu pět tisíc korun. „V porovnání se škodami, které by mohly vzniknout, pokud by se mor šířil dále, nebo se dokonce dostal do chovů domácích prasat, je to odpovídající částka,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Od února, kdy se zmenšila zamořená oblast, evidují veterináři v kraji sto jedna nalezených uhynulých divokých prasat. Mor prasat byl potvrzen u dvanácti kusů ve vysoce rizikové oblasti. V současné době se čeká na výsledek vyšetření čtyř zbývajících kusů. Za stejné období lovci v zamořené oblasti odlovili téměř čtyři stovky divočáků. Vyšetření AMP prokázalo pouze u jednoho kusu odloveného v katastrálním území Lužkovice uvnitř ohradníků. V oblasti intenzivního odlovu bylo v dubnu odchyceno přes dva tisíce sedm set divokých prasat.

Kromě vyhledávání uhynulých těl, lovu a odchytu divočáků se myslivci na Zlínsku starají také o údržbu pachových ohradníků, které mají zabránit šíření nákazy mimo vysoce rizikovou oblast. Účinnou látku doplňují do ohradníků jednou za čtyři týdny.

V souvislosti s nákazou vyplatilo ministerstvo zemědělství k 19. dubnu víc než jedenáct milionů korun. „Jde o náklady za asanaci, vybudování a údržbu pachových ohradníků, údržbu elektrických ohradníků, dezinfekční prostředky a ochranné pomůcky, likvidaci odlovených divočáků v kafileriích a náhrady zemědělským podnikům, kterým byla na vybraných pozemcích zakázána sklizeň,“ řekla Helena Šindlerová z tiskového odboru ministerstva. Dalších téměř dvacet milionů korun vyplatila od loňského srpna do poloviny letošního dubna SVS na takzvaném zástřelném.

Ministerstvo také plánovalo v dubnu poslat na jednání vlády požadavek na zvýšení rozpočtu skoro o miliardu korun, aby mohlo vyplácet plošné republikové zástřelné za divočáky. Zatím to neudělalo.