Města na jihu Moravy kupují od Českých drah pozemky a staví u nádraží chybějící parkoviště

Města staví parkoviště u nádraží (zdroj: ČT24)

Města na jihu Moravy řeší problém s nedostatkem parkovacích míst u nádražních budov. Ve Veselí nad Moravou začala radnice stavět u nádraží parkoviště. Stavba vyjde na miliony korun a další statisíce pozemky, které musela koupit od Českých drah. České dráhy chtějí prodat pozemky i dalším městům. Aktuálně se o plochy na stavbu parkovišť uchází Znojmo a Adamov.

Najít volné parkovací místo u nádraží ve Veselí nad Moravou je v současnosti prakticky nemožné. Bílých čar na asfaltu tam ale brzy přibude. „Mělo být zde sto třicet míst, vzdálenost od nádraží je zhruba sto metrů, je to příjemné, bezbariérové,“ řekl místostarosta Veselí nad Moravou Petr Kolář (nestr. za TOP 09).

Radnice náklady na stavbu parkoviště spočítala na asi deset milionů korun, se stavbou pomůžou dotace. Koupit musela i pozemek, Českým drahám zaplatila skoro sedm set tisíc korun. „Velmi vítáme, pokud obce projeví zájem vybudovat parkoviště, v takovém případě řešíme urychlený odprodej ve prospěch obce,“ řekla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová. Parkovat se ve Veselí nad Moravou bude nejspíš na začátku září, a to zdarma.

Starost o parkování nechaly České dráhy třeba i na vedení radnice Telnice na Brněnsku. I tam obec musela pozemek koupit, teď projektuje milionovou stavbu. „Projekt je ve stadiu studie, připravujeme ho, rádi bychom měli čtyřicet míst,“ popsal projekt starosta Telnice František Kroutil (KDU-ČSL).

České dráhy chtějí prodat pozemky i dalším městům, o plochy na stavbu parkovišť má zájem i Znojmo nebo Adamov. I tam padnou statisíce na nákup, miliony na stavbu. Nová místa přidávají i samotné České dráhy. Naposledy v Brně přibylo deset míst. Za den se tu platí necelých dvě stě korun.