Jak vyléčit stárnoucí Úrazovou nemocnici? Brno u ní plánuje nový pavilon za půl miliardy

Brno chce odhadem za půl miliardy korun postavit nový pavilon Úrazové nemocnice. Vznikne v místě současného parkoviště proti nemocničnímu areálu. Budou v něm operační sály, centrální sterilizace, heliport a parkoviště. Ekonomická situace nemocnice se podle primátorova náměstka Petra Hladíka ( KDU-ČSL) stabilizovala a je třeba ji rozvíjet.

Místo úsporných opatření půlmiliardový projekt. Naproti starým budovám Úrazové nemocnice plánuje Brno postavit nový pavilon, který by měl vyřešit řešit problém s nevyhovujícími operačními sály i s parkováním. Budova bude mít osm podlaží a na střeše heliport.

V prvních čtyřech patrech je v plánu parkoviště. „Sto šedesát nových parkovacích míst zvýší parkovací kapacitu a vyřeší i zrušené parkoviště, na jehož místě pavilon vznikne,“ řekl náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).

Operační sály jsou nevyhovující, fungují na výjimku

V dalších patrech by měly být operační sály pro různé výkony a bezmála třicet lůžek pro anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO) a jednotku intenzivní péče (JIP), ale také centrální sterilizace a technické zázemí. „V Úrazové nemocnici provádíme více než sedm tisíc operací ročně. Současné sály nám přitom jedou v omezeném režimu na hygienickou výjimku. Z dlouhodobého pohledu to není možné ani únosné,“ vysvětlil náměstek primátora.

Záměr města ale kritizuje hnutí Brno+. Podle něj by se nejdřív měl vyřešit problém s chátrající nemocniční budovou na Kolišti. Budova je v tak špatném stavu, že ji prakticky nelze využívat a je téměř prázdná. „Je nerozumné rozhodnout o zatížení hospodaření nemocnice velkou investicí do nového pavilonu, aniž by bylo současně známo řešení problému časované bomby v podobě Koliště,“ řekl předseda Brna+ Robert Kotzian.

Co bude s budovou na Kolišti, se zatím neví

Díky novým operačním sálům se podle Petra Hladíka uvolní prostory v objektech na Ponávce, kde se nacházejí ty stávající. Po jejich rekonstrukci se tam přesunou zdravotníci, kteří pracují v přízemí budovy na Kolišti. „Budovu pak bude možné využít pro jiné účely,“ řekl Hladík. Rekonstrukce uvolněných prostor v areálu nemocnice bude stát skoro čtyřicet milionů korun, než se do nich zdravotnické zázemí přesune.

Úrazovou nemocnici vlastní město od roku 2009. Ročně ji dotuje částkou padesát milionů korun. Ještě loni chtěla transformovat nemocnice kvůli úsporám některá chirurgická lůžka na lůžka pro dlouhodobě nemocné.

„Příští rok budeme ekonomicky na nule, to je cíl, který jsme si stanovili,“ řekl náměstek primátora. Pokud všechno dobře půjde, mohla by podle Hladíka začít stavba nového pavilonu v roce 2020.