Řidiče ve Znojmě čekají uzavírky kvůli budovanému obchvatu. Sanitky budou jezdit parkem

Sanitky si cestu k nemocnici ve Znojmě budou zkracovat parkem (zdroj: ČT24)

Řidiči, kteří přijíždějí do Znojma od Únanova, se musí letos připravit na dlouhodobé uzavírky. Kvůli stavbě mimoúrovňových křižovatek na budovaném obchvatu a kvůli přeložkám sítí budou uzavřené dvě ulice ve městě. Pacienty do nemocnice budou vozit sanitky parkem. Cestu jim připravuje těžká technika.

Mimoúrovňová křižovatka vznikne na obchvatu Znojma právě v místě, kde se stýkají Únanovská a Přímětická ulice. Únanovská bude zavřená od křižovatky až po novou křižovatku u nemocnice. „V této fázi se budou dělat zejména různé přeložky, protože v následné uzavírce musí být tato křižovatka k nemocnici průjezdná, tedy už kompletně hotová pro napojení na nově budovaný most na Přímětické,“ řekla mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.

Cesta parkem ušetří sanitkám vzácné minuty

Do nemocnice míří sanitky pod majáky asi patnáctkrát denně. Protože se uzavře jediná příjezdová cesta do nemocnice, budou muset sanitky jezdit přes Městský lesík, aby ušetřily drahé minuty. Cestu přes park jim ještě musí nachystat těžká technika. „Dojde ke zkrácení objízdné trasy asi o šest kilometrů a dojezdové doby v řádu několika minut,“ řekl vedoucí lékař znojemské záchranky Luděk Chloupek.

Uzavřená silnice ve Znojmě
Zdroj: ČT24

Objízdná trasa pro ostatní auta bude po Hlavní ulici, dále přes Jevišovickou, K Suchopádu po kruhový objezd a dále směrem zpět do Znojma.

Druhá uzavírka se od léta týká Přímětické ulice kvůli budování samotného mostu, nájezdů a sjezdů. Křižovatka k nemocnici směrem od centra bude otevřená, z centra se tak bude k nemocnici jezdit normálně. Objízdná trasa je obdobná jako u první uzavírky.

Stavba dalších částí obchvatu vázne kvůli soudním sporům

Stavbaři chtějí spojit silnici do Jihlavy s osm let postaveným úsekem, který zatím v poli začíná, a také končí. Hotovo chtějí mít v půlce příštího roku. Realizace druhé strany obchvatu ale vázne. „Před námi je asi sedm set metrů, které chybí k tomu, aby to bylo připojeno plně do sítě. Problém je v tom, že vedeme územní řízení. V tuto chvíli nám bylo vráceno v rámci odvolání spolku Obchvat,“ řekl ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

Obchvat Znojma
Zdroj: ČT24

Spolek Obchvat je nejhlasitějším odpůrcem současné podoby stavby. Město se podle něj nebude moci rozvíjet, silnice prý Znojmo sevřou. Minimálně desetkrát se už obrátil na soud. Před několika týdny zrušil soud návrh na zrušení územního plánu Dobšic. Právě v něm je část znojemského obchvatu zakreslená.

Ředitelství silnic a dálnic plánuje dokončit celý obchvat do roku 2025. Soudní spory ale mohou termíny o řadu let posunout.