Důchodkyně, která zabíjela v sebeobraně či vyhořelý kostel. Kriminalisté si na severu Moravy loni neoddechli

Za loňský rok se míra kriminality v Moravskoslezském kraji oproti předcházejícímu období snížila. I přes tyto statistiky je ale sever Moravy po hlavním městě Praze regionem s druhou největší kriminalitou v zemi.

Počet trestných činů je v regionu na sestupném trendu, klesl už čtvrtý rok po sobě. Policie loni v kraji evidovala 24 781 zločinů, o rok dříve to bylo 26 528 (o 1747 více). Kriminalisté v kraji řešili 16 vražd nebo pokusů o vraždu, ve všech případech našli pachatele. V roce 2016 to bylo 17 vražd či pokusů o ně. Policisté rovněž vyřešili všechny.

U většiny vražd se pachatel s obětí znají. „Nemáme zde žádné nájemné vraždy, že by někdo přijel ze zahraničí, někoho zastřelil nebo zabil a odjel. Buď je to uškrcení, jsou to hodně často bodnořezné zbraně nebo předměty, které v afektu třeba ten pachatel vezme a udeří, to znamená, že zabije nějakým tupým předmětem – kladivo, váza,“ řekl Kužel.

Výjimkou moravskoslezského regionu bylo ale Karvinsko, kde počet zjištěných trestných činů stoupl o 0,6 procenta na 5328. Nejvýrazněji v kraji klesla kriminalita na Frýdecko-Místecku, a to o 19,3 procenta na 2773 trestných činů, sdělil krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Při klesajícím množství trestných činů je složitější je objasňovat. To, že dosáhli těchto čísel, je dáno skutečně pouze dobrou prací policistů.
Tomáš Kužel
policejní ředitel, Moravskoslezský kraj

Za klesající kriminalitou je podle něj i zvýšení počtu policistů. Nyní je v kraji ve stavu 4168 policistů, jejich počet by se měl zvýšit až na 4288. Podle policejního ředitele je povolání policisty v kraji stále zajímavé i z finančního hlediska. Kužel řekl, že v Moravskoslezském kraji dostanou noví policisté jako náborový příspěvek 75 000 korun, v Praze nebo Středočeském kraji je to 150 000 korun.

Nejčastěji páchanou trestnou činností v kraji jsou krádeže, ať už věcí z aut, nebo při vloupání do různých objektů. Celkem 48,4 procenta objasněných zločinů měli loni na svědomí recidivisté. Množství zločinů souvisí s drogami. „Spousta zlodějíčků, kteří vykrádají obchody nebo byty, si takto opatřuje peníze na drogy,“ vysvětlil Kužel.

Drogová kriminalita zůstala v kraji na obdobné úrovni jako v předchozích letech. „Za poslední tři roky je ta situace hodně podobná, počet varen kolem 50 i počet zadržených osob je hodně podobný. Myslím si, že slušný progres přineslo spojení pracovníků, kteří dělají v toxi kriminalitě, do jednoho pracoviště. Už jenom výměna informací je přínosem pro tuto problematiku,“ řekl policejní ředitel.

V souvislosti s drogami loni zadrželi policisté v kraji 405 lidí, o rok dříve jich bylo 460. Na předávkování zemřeli v roce 2017 čtyři lidé. V roce 2016 to byli tři a v roce 2015 dva lidé.

Závažné případy v regionu

Nejsledovanější loňský případ v kraji se však netýkal vraždy, ale žhářství. V noci na 2. srpna shořel v Gutech, místní části Třince na Frýdecko-Místecku, vzácný dřevěný kostelík z 16. století.

Už o dva dny později policie obvinila tři mladíky (jeden z nich byl mladistvý), že kostel úmyslně zapálili. Minimálně jeden z nich už měl vybranou další památku, kterou chtěl také zničit. Obnova kostela se nyní připravuje.

Velkou odezvu měl také případ sedmašedesátileté důchodkyně, která v září zabila nožem šestačtyřicetiletého muže, jenž se v noci v Ostravě vloupal do jejího domu.

Střelba i výhrůžky odpálením granátu

Mezi další sledované případy, které krajští policisté loni vyšetřovali, patřila březnová vražda mladé ženy v Ostravě-Polance nad Odrou. Kriminalisté ze zločinu obvinili jejího jednadvacetiletého známého. Jen o pár dní později se střílelo v Petřvaldě na Karvinsku, kde čtyřiačtyřicetiletý muž střílel po svých sousedech a o devět let staršího muže vážně zranil. Těžce pak zranil i sám sebe, když se pokusil o sebevraždu.

V únoru byla v Ostravě-Výškovicích v akci zásahová policejní jednotka. Společně s manželkou se v bytě v panelovém domě zabarikádoval dvaašedesátiletý muž, jenž vyhrožoval exekutorovi, že odpálí granát. Specialisté muže zadrželi.

  • Kriminalita v Olomouckém kraji loni podle policejních statistik opět klesla, a to již čtvrtým rokem za sebou. Pachatelé na území kraje spáchali v roce 2017 10 246 trestných činů, což je o bezmála 12 procent méně než předloni. V porovnání s ostatními kraji zaujímá Olomoucký kraj průměrné místo v počtu trestných činů. V roce 2016 bylo v Olomouckém kraji spácháno 11 600 trestných činů, o rok dříve jich bylo 12 609.
  • V Olomouckém kraji se stalo loni sedm případů vraždy či pokusu o ni. Naposledy obvinili policisté na začátku prosince devětadvacetiletého muže z Olomoucka z pokusu o vraždu bývalé partnerky. Ženu podle nich brutálně napadl na návštěvě u jejich společné známé. Předloni se v Olomouckém kraji stalo šest vražd, kriminalistům se podařilo všechny objasnit.

Věnovat se budou kyberprostoru

Policisté v kraji se chtějí více zaměřit na kyberkriminalitu. S rozšiřováním informačních technologií se totiž počet trestných činů, jako je získávání různých kódů, stažení peněz z účtů nebo používání dezinformací, zvyšuje.

„Mladí lidé žijí ve virtuálním světě. Nepotkávají se, ale sedí doma a komunikují prostřednictvím Facebooku, komunikují prostřednictvím mobilních telefonů. A samozřejmě toho využívají pachatelé trestné činnosti, a pokud na mobilu nebo na počítači provádíte třeba internetové bankovnictví, tak samozřejmě to vede k tomu, že tam může dojít k trestné činnosti,“ řekl Kužel.

V celém Česku loni meziročně klesla kriminalita o 7,3 procenta na 202 303 trestných činů. Loni bylo objasněno 107 920 trestných činů, což představuje 53,3 procenta případů.