Situace v Praze je pro převozníky nadmíru výtečná, vtipkovala TOP 09 kvůli zavření Libeňského mostu

Opozičním TOP 09 a ODS se nepodařilo zařadit na program jednání pražských zastupitelů materiál týkající se uzavřeného Libeňského mostu. Zástupci koalice Matěj Stropnický (Trojkoal.) či Petr Dolínek (ČSSD) ale avizovali, že o zavřeném mostu bude jednat únorové zastupitelstvo. Opozice neuspěla ani se zařazením dalších bodů: jeden se týkal stavu ostatních pražských mostů, další zase výstavby metra D či fungování Technické správy komunikací.

„Budeme mít více materiálů a zastupitelstvo bude moci přijmout nějaké usnesení,“ uvedl Stropnický, který je předsedou magistrátního odboru pro dopravu. Obdobně reagoval náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Koalice tvořená ANO, ČSSD a Trojkoalicí má v zastupitelstvu těsnou většinu. 

Opozice ovšem vedení Prahy kritizovala: „Navrhuji přejmenovat funkci pana Dolínka na radního pro průšvihy, havárie a uzavírky,“ uvedl za Piráty Mikuláš Ferjenčík.

Exprimátor Tomáš Hudeček (TOP 09) k tomu následně připojil návrh označovat primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) jako primátorku bez portfeje, radní pro infrastrukturu Janu Plamínkovou jako radní pro Slivenec a náměstkyni pro územní rozvoj Petru Kolínskou (SZ/Trojkoalice) náměstkyní pro stagnaci.

„Situace v dopravě v Praze je nadmíru výtečná, zejména pro převozníky,“ řekl předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný. Praha se podle něj zmítá v nepřehledných uzavírkách. Alexandra Udženija vytkla vedení města, že nezvládlo zavření mostu komunikačně a lidé bloudili.

Libeňský most byl kvůli havarijnímu stavu uzavřen v pátek v noci pro automobily a MHD. Šlo ale o rozhodnutí ze dne na den, na které nebyl připraven pražský dopravní podnik ani cestující. Z Palmovky se tak nedá dostat do Holešovic, situaci navíc komplikuje souběžná uzavírka Zenklovy ulice.

Praha zavedla další přívoz a zvažuje náhradní autobusy

Ve čtvrtek začal jezdit náhradní přívoz, který by měl alespoň částečně nahradit zavřený Libeňský most. Jde o klasickou linku P7, která jezdí mezi Pražskou tržnicí, ostrovem Štvanice a Rohanským ostrovem, v zimě je normálně mimo provoz. 

Praha také zvažuje, že by zavedla dvě náhradní autobusové linky, jednu v Libni a jednu v Holešovicích. Ty by zajížděly na most tak daleko, jak by to jen bylo možné. Lidé by tak nemuseli chodit pěšky celou trasu z Palmovky až do Dělnické.