Autobus narazil na Zlínsku do domu. Sklouzl na náledí, zraněno je deset lidí

Ve zdi rodinného domu v Haluzicích na Zlínsku skončila ranní cesta autobusu svážejícího lidi do zaměstnání. Řidič a devět dalších lidí utrpěli zranění, převážně lehká, řidič je ale zraněn středně těžce. Kvůli nehodě nebylo celé dopoledné možné projet po silnici mezi Haluzicemi a Loučkou.

Nehoda se stala asi v půl šesté ráno. „K nehodě pravděpodobně přispělo náledí,“ naznačil policejní mluvčí Petr Jaroš. Nejprve neovládli svůj osobní automobil dva řidiči, kteří narazii do elektrického vedení u jiného domu. Autobus jedoucí za osobními vozy následně sloup přerazil a naboural do domu u silnice. 

Cestovalo v něm 24 lidí, zranění utrpěla zhruba polovina z nich – devět cestujících a řidič. Tomu pomáhali hasiči. „Ve voze byl zaklíněný, musel proto být vyproštěn s pomocí hydraulického zařízení,“ přiblížil mluvčí krajského hasičského sboru Roman Žemlička.

„Na místě bylo ošetřeno devět osob. Dvě z nich odvezly sanitky. V jednom případě do nemocnice ve Zlíně, ve druhém na polikliniku do Valašských Klobouk,“ upřesnil mluvčí záchranné služby Dorián Pfeifer. 

Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Před 11:30 byl autobus vyproštěn za použití navijáku a následně naložen na vůz odtahové služby.

Nabouraný dům je neobyvatelný

V domě byla v době nehody čtyřiasedmdesátiletá majitelka, která spala v jeho nezasažené části.  Nyní se o ni starají příbuzní, dům je totiž vážně poškozen. Na místo byl proto povolán statik. „Dům je neobyvatelný do doby, než bude podepřen pozednicový věnec a vyzděno nové nároží. V současné době je strop domu podepřený pouze provizorně,“ sdělil mluvčí Žemlička.

Obyvatelce domu, která při nehodě neutrpěla žádné zranění, už nabídla pomoc obec i Zlínský kraj. Hejtmanství je podle starostky Haluzic Stanislavy Zvonkové připraveno zajistit ženě náhradní ubytování v domově pro seniory.