Frýdek-Místek omezuje byznys s chudobou. Vyhlásil lokality bez doplatku na bydlení

Soukromé ubytovny, jež jsou ve Frýdku-Místku umístěny ve čtyřech domech, nově patří do lokalit, ve kterých nebudou nově přistěhovaným občanům vypláceny doplatky na bydlení. Město si od tohoto kroku slibuje zklidnění situace v okolí objektů.

„Cílem je omezit byznys s chudobou, zabránit přílivu nových nájemníků do soukromých ubytoven a zajistit v jejich blízkém okolí větší pořádek a klid. Sociálně slabé respektujeme, umíme se o ně postarat, ale nepřizpůsobivými občany nenecháme terorizovat naše slušné občany, kteří chtějí žít v klidu a bez obav,“ uvedl primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Už před Vánocemi se pro obdobné opatření rozhodl Bohumín na Karvinsku, sdělila mluvčí magistrátu Jana Matějíková.

Ve Frýdku-Místku se opatření dotkne objektů v ulicích F. Čejky, Míru a Křižíkova. V okolí ubytoven podle mluvčí opakovaně zasahovala městská i státní policie. Řešit tam musela nejen přestupky, ale také trestné činy.

V domech jsou často spatřovány osoby pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek, dochází zde často k fyzickému napadání a vyhrožování. To vše nepříznivě působí zejména na děti, které v těchto domech a jejich okolí žijí.
Jana Matějíková
mluvčí magistrátu, Frýdek-Místek

Opatření se ale vztahuje pouze na nové nájemníky, těm současným není možné příspěvek zrušit.

Podobné opatření platí v Bohumíně i Kladně

Bohumín před Vánocemi vyhlásil tři širší lokality, v nichž nově příchozí sociálně slabší lidé nebudou moci pobírat doplatek na bydlení.

Rovněž tamní radnice chce opatřením zabránit přílivu převážně problémových nájemníků do míst se soukromými ubytovnami. Opatření se vztahuje na domy v ulicích Čs. armády, Nádražní, 9. května, Jeremenkova, Příční a také na bohumínské pěší zóně, kde z bývalého hotelu Grand vznikla soukromá ubytovna.

Bezdoplatkové zóny (zdroj: ČT24)

„Lokality jsme pečlivě vybírali a stanovili jsme je na základě průzkumu. V místech jsme zaznamenali zvýšený počet přestupků, trestných činů i koncentraci lidí pobírajících sociální dávky,“ uvedl starosta Petr Vícha (ČSSD).

Dlouhodobě vytýká státu, že prostřednictvím doplatku na bydlení vědomě podporuje vysoké částky za ubytování v soukromých ubytovnách. Podle starosty obvyklé měsíční náklady na bydlení v městském bytě jsou pro čtyřčlennou rodinu v Bohumíně zhruba 7500 korun, v soukromých ubytovnách je to téměř dvojnásobek.

Také v Kladně neschvalují od konce prosince loňského roku nové dávky na bydlení. Na území města totiž začalo platit takzvané opatření obecné povahy, jehož cílem je omezit zneužívání dávek. Zástupci města to zdůvodnili výskytem mnoha lidí ohrožených sociálním vyloučením ve městě, rozsahem kriminality, počtem ubytoven, množstvím exekucí a dalšími důvody.