Účastníci Expedice Mars se vrátili na zem. Pět studentů strávilo na simulované misi 101 hodin

Expedice Mars (zdroj: ČT24)

Pět vybraných studentů z Česka a Slovenska si vyzkoušelo, jaké je to putovat na Mars. Celkem 101 hodin strávili na simulované misi v prostředí vyškovské hvězdárny. Při putování na rudou planetu plnili různé úkoly. V pátek jejich mise skončila pomyslným návratem na zem. Šlo o 14. ročník mezinárodního projektu Expedice Mars, který spolupořádá Dětská tisková agentura.

Podle organizátorů nejdelší studentský let do vesmíru v Evropě absolvovali vybraní studenti ve vyškovské hvězdárně. Mezi ty nejlepší se dostali přes náročná výběrová kola z téměř tří stovek zájemců. Finalisté v září navštívili i středisko Evropské vesmírné agentury. Na simulovanou misi na Mars ale mohlo jen pět z nich.

„Účastníci se na začátku hlásí do pěti odborností, těmi jsou astronom, inženýr, dokumentarista, architekt a lékař, vybíráme ale skutečně jen ten nejlepší tým. Letos se tak na misi dostali dva ,inženýři, dva astronomové a lékařka‘,“ řekl velitel Expedice Mars Michal Vyvlečka, který se podílel na organizování celého projektu.

Student: Největší problém byl nedostatek spánku a denního světla

Pětadvacet metrů čtverečních a pět společných dní, během kterých pětice studentů absolvovala simulovanou cestu na Mars. V reálném životě by trvala 6 až 9 měsíců. Studenti si sami vařili, ve sklepení spali a především plnili nejrůznější úkoly, které by mohli plnit i skuteční kosmonauti.

Astronomové například hledali ve vesmíru temnou hmotu, inženýři zase budovali automatické vozítko, které pak simulovaně na Marsu vyzkoušeli, nebo stavěli automatické zavlažování pokusné zahrádky.

„Sem tam jsme měli slabší chvíli, kdy jsme si říkali, že se nám to snad ani nemůže podařit, ale vše jsme zdárně dotáhli do konce,“ řekl Richard Mittner z gymnázia v Třebíči. Na misi působil jako inženýr. Doplnil, že problémem byl především nedostatek spánku, kdy pro pět lidí byly jen čtyři lůžka, takže se účastníci expedice museli ve spaní střídat. Museli se také podle něj vypořádat s tím, že neměli přístup k dennímu světlu, čímž bylo zhoršené vnímání o čase.

Účastníci mise se mohou úspěšně hlásit na Cambridge nebo Oxford

Dalším úkolem byla zkouška totální izolace, pouze s počítačovou podporou, která na studenty čtyřiadvacet hodin denně bedlivě dohlížela. „Dostávají se do různých stresových situací, se kterými se musejí vyrovnat, nikdo jiný než ti ostatní lidé tam nejsou,“ vysvětlil jeden z organizátorů Expedice Mars Jakub Štěpánek.

Projekt každoročně začíná na jaře, je určený nadaným mladým lidem ve věku 13 až 18 let. Jeho hlavním cílem není jen výzkum, ale především vzdělávání finální pětice účastníků a jejich další rozvoj. Účastníci se stávají i úspěšnými žadateli na takové univerzity, jakými jsou Cambridge nebo Oxford.