Mohlo by Krušnohoří patřit do UNESCO? Česko a Sasko o to usilují už podruhé

Krušnohorsko míří na čekací listinu UNESCO už podruhé (zdroj: ČT24)

Žádost o zapsaní kulturní krajiny pod názvem Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří na seznam světového dědictví UNESCO v pondělí společně podepsali ministr kultury Daniel Herman a ministr vnitra spolkové země Sasko Markus Ulbig. Sasko a Česko předložily společnou přeshraniční žádost o zápis už podruhé, první žádost kvůli administrativním výhradám stáhly.

Ministr kultury Daniel Herman při pondělním slavnostní podpisu nominace poděkoval všem za vynaložené úsilí na projektu. „Dokumentace je úctyhodným dílem, opravdovou vědeckou studií o významné kapitole života Krušných hor, pro které žádné hranice naštěstí neplatí,“ řekl Herman, podle kterého bylo vyjednávání náročné.

Jeho saský kolega vyjádřil přesvědčení, že společná německo-česká žádost bude úspěšná. Společná sasko-česká nominace se připravovala od roku 2011. Zapojeny do ní byly nejen státní orgány, ale i orgány památkové péče obou zemí, kraje, přední odborníci, občané a obce.

O zapsání na prestižní seznam UNESCO usiluje sedmnáct hornických památek v Německu a pět na české straně.

Česká republika a Německo mají žádost v příštím roce doručit středisku světového dědictví Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO). Nadnárodní sériovou nominaci kulturní krajiny Hornický region Erzgebirge/Krušnohoří pak projedná Mezivládní výbor světového dědictví pravděpodobně na svém zasedání v roce 2019.

Komisaři, kteří budou žádost posuzovat, se mohou oficiálně či neoficiálně přijet do hornických měst znovu podívat. Na české straně se proto zvelebuje, přibylo objektů zapsaných na seznam národních kulturních památek, a vznikají naučné stezky.

V Krupce například dokončují informační centrum a podle starosty Zdeňka Matouše (ČSSD) by zapsání do UNESCO do regionu přivést turisty a zvýšit počet pracovních příležitostí.  

Předchozí žádost o zápis Sasko a Česko stáhly

Myšlenka nominovat vybrané hornické památky k zápisu na seznam UNESCO vznikla na saské straně v roce 1998. Zhruba po deseti letech se do přípravy projektu zapojily Ústecký a Karlovarský kraj.

Za Česko jsou nominovány hornická krajina Jáchymov, Abertamy – Boží Dar – Horní Blatná, Rudá věž smrti na Jáchymovsku, hornická krajina Krupka a hornická krajina Mědník. 

„Je nominováno to nejcennější z hornické tradice a z hornické historie, kterou máme. V Krupce je to především štola Starý Martin, hrad Krupka a městská památková zóna,“ zdůraznil zastupitel pověřený nominací na seznam UNESCO z Krupky Rostislav Kadlec (KDU-ČSL).

Lázeňská část Jáchymova
Zdroj: ČT24

Předchozí nominaci Česko a Sasko na doporučení poradní organizace Mezinárodní rada památek a sídel (ICOMOS) v roce 2014 stáhly, protože komisaři měli výhrady k administrativní stránce projektu na německé straně. Žádost proto byla přepracována.

Česko má nyní na prestižním seznamu UNECSO 12 památek. Nově má k rozhodnutí o zápisu z českých památek nejblíže Žatec, jehož nominaci téměř rok posuzují komisaři. Definitivní verdikt o městě s bohatou chmelařskou historií by mělo padnout v létě 2018.