V centru Brna bude zřejmě dražší parkování. Radní chtějí vyprázdnit ulice a zaplnit parkovací domy

Brněnská radnice chce zvýšit parkovné v historickém centru města na dvojnásobek. Podle náměstka pro dopravu Matěje Hollana (Žít Brno) má tento krok pomoci zaplnit parkovací domy a vyprázdnit ulice. Uvolněná parkovací místa mají podle radních sloužit hlavně těm, kteří v oblasti bydlí.

Plné ulice, volná místa v parkovacích domech. Radní městské části Brno-střed to chtějí přesně naopak. Proto v devatenácti ulicích v historickém centru navrhují zvýšit cenu parkovného o sto procent.

„Bude to motivovat návštěvníky k tomu, aby zaparkovali v parkovacím domě. A zejména teď v zimních měsících zjistí, že je to pohodlnější, komfortnější,“ řekl tajemník MČ Brno- střed Petr Štika.

Ulice v centru Brna, kde by se měly zvýšit ceny parkovného
Zdroj: ČT24

Vyšší ceny do zavedení rezidentního parkování

V ulici Za divadlem každý týden parkuje například Jiří Šefr, který jezdí do Brna pracovně zhruba na tři hodiny. Teď za tuto dobu platí sto deset korun, v budoucnu by to podle navrhovaného ceníku mohlo být dvě stě dvacet.

„Mě to od parkování v centru neodradí. Nic jiného mi nezbývá. Ale myslím si, že se dá ušetřit někde jinde než vybírat na parkovném,“ řekl Jiří Šefr. Vyšší ceny mají platit do doby, než město zavede rezidentní parkování.

Navrhované ceny parkovného v centru Brna
Zdroj: ČT24

Ceny v soukromých parkovacích domech město neovlivní

Ceny v parkovacích domech se zvedat nebudou, ale město může ovlivnit jen ty, které spravuje. Tam stojí parkování třicet korun za hodinu. „Žádným legislativním opatřením to jinde zaručit neumíme. Ale v zájmu provozovatelů domů je nastavit cenu takovou, aby lidé parkovali primárně u nich, a ne na ulicích,“ řekl náměstek primátora města Brna Matěj Hollan (Žít Brno).

Návrh na zvýšení parkovného v centru musí ještě definitivně schválit rada města, nejspíš pátého prosince. Opozici se ale moc nelíbí, například podle ODS jde o další represe vůči řidičům.