Někdejší „ocelové srdce“ republiky slaví 750. výročí. Akce v Ostravě vyvrcholí ohňostrojem

Celoroční oslavy 750. výročí od první písemné zmínky o Ostravě vyvrcholí ve středu programem na Prokešově náměstí před budovou Nové radnice. Završeny budou ohňostrojem. Zároveň bude zapečetěna i truhla, do níž lidé ještě stále mohou uložit své vzkazy budoucím generacím.

Truhlu během slavnostního zakončení oslav zapečetí písničkář Jaromír Nohavica. Potvrdil to primátor Ostravy Tomáš Macura. Truhla by měla být znovu otevřena za 50 let.

„Dřevěná truhla se vzkazy bude následujících padesát let uložena v budově radnice. Klíč si budou předávat primátoři města. V truhle budou uloženy všechny psané, kreslené, snímané, namluvené či natočené vzkazy, které budou do termínu jejího zapečetění sesbírány,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Akce Přejeme ti, Ostravo! začne v 15:00 a kromě zapečetění truhly bude její součástí rozsvícení vánoční výzdoby a kulturní program. Oslavy skončí v den, který je uveden v testamentu biskupa Bruna ze Schauenburku z roku 1267 právě v souvislosti se zmínkou o osadě jménem Ostrava.

Jsem rád, že z oslav 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě byl vlastně celoroční program různých akcí. Celá řada věcí se podařila a celé to vyvrcholí 29. listopadu, což je datum, které je i na onom testamentu.
Tomáš Macura
primátor Ostravy

Pro děti bude během závěru oslav připravena na náměstí i Ježíškova pošta, kde mohou odevzdat svá vánoční přání. V jednom ze stánků pak bude pečetěn ruční papír s upomínkovou pečetí k 750. výročí města.

„Na pódiu vystoupí s pásmem lidových vánočních tanců soubor Hlubinka, sváteční aranžmá středověkých písní nabídne Calata a se swingovými vánočními melodiemi a koledami se představí Silesian Brass Quintet se Simonou Mrázovou,“ uvedla mluvčí magistrátu.

Program vyvrcholí od 18:00 ohňostrojem, který se v centru města naposledy konal před sedmi lety. Pyrotechnika bude odpalována přímo z radniční věže a od 17:45 tak budou muset návštěvníci z bezpečnostních důvodů opustit Prokešovo náměstí a ohňostroj sledovat z míst za kamennými kostkami na silnici právě u kruhového objezdu.

Kvůli ohňostroji omezí dopravu

Před budovou Nové radnice bude v centru města omezena doprava. Zhruba na hodinu bude uzavřeno frekventované okolí kruhového objezdu před budovou ostravského magistrátu, řekla Andrea Vojkovská.

„V době od 17:30 do 18:30 hodin bude uzavřena ulice 30. dubna od křižovatky se Sokolskou třídou po kruhový objezd a také Sokolská třída od křižovatky s ulicí Českobratrskou po křižovatku s ulicí Horova, a to pro individuální i hromadnou dopravu,“ upřesnila Vojkovská. Během hodinové uzávěrky budou mimo provoz zastávky Vozovna trolejbusů, Hornická poliklinika a Nová radnice.

Linka číslo 101 bude jezdit odklonem po Muglinovské a Bohumínské ulici, trolejbusy číslo 102 po Muglinovské a Bohumínské ulici přes Most Miloše Sýkory a linka číslo 103 po Bohumínské ulici a přes Most Miloše Sýkory. Spoj 106 nahradí v celé délce autobusy a pojedou odklonem ve směru na Důl Heřmanice přes Zborovskou, Nádražní a Českobratrskou ulici. Ve směru na Hlavní nádraží pojede po Českobratrské a Nádražní ulici.