Ostrava slaví 750 let od založení. Lidé se mohou těšit i na středověké turnaje

Centrum Ostravy se převléká do dobových kostýmů. Již tento pátek a v sobotu se zde odehrají oslavy k 750. výročí od první písemné zmínky o městě. Na Masarykově náměstí už začal program – vystoupil první divadelní soubor, otevřely se i dobové stánky. „K jídlu a pití má být vše, co připomíná středověk,“ zjistila redaktorka České televize Iva Piskalová.

Historický rej bude slavnostně zahájen v pátek v 16:30 na Masarykově náměstí kostýmovaným průvodem, program ale začal už dopoledne.

„Nezapomenutelné budou kostýmované průvody městem, historické, rytířské a šermířské souboje, jezdecké turnaje, rytířská a kejklířská ohňová show či sokolníci, pouliční divadélka a ukázky dobových řemesel,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. 

„Jedná se o výročí písemné zmínky, ale dějiny Ostravy jsou delší. Sahají až 23 000 let do historie, kdy na území Ostravy pobývali lovci mamutů,“ řekl primátor Tomáš Macura (za ANO) k současným oslavám.

Město v souvislosti s dobovým historickým průvodem již dříve vyzvalo lidi, aby si půjčili nebo sami vyrobili kostým. Budou poté zařazeni do losování o věcné ceny. 

Součástí programu bude také mše pod širým nebem - uskuteční se na Masarykově náměstí. Bohoslužbu bude celebrovat ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz.

Kromě duchovního rozměru nabídne mše i zajímavou podívanou, a to ceremoniální žehnání praporů a organizacím, které tyto prapory reprezentují. Vedle vojáků, policistů nebo hasičů zde budou zastoupeni skauti či jednotlivé městské obvody, jejichž praporům biskup požehná. Mši doprovodí orchestr.

  • Lidé, kteří se chtějí zúčastnit soutěže, se musejí dostavit na slavnost v kostýmu a nechat se vyfotit v prezentační zóně města Ostravy na Masarykově náměstí. Může jít o zajímavý dobový kostým z půjčovny, ale i vlastnoručně vyrobený kostým. Inspirovat se dá jednoduchými návody na webových stránkách oslav www.ostrava750.cz nebo na facebookovém profilu ostrava750.cz. Připraveny jsou čtyři soutěžní kategorie: žena, muž, dítě do 140 cm a skupina. V každé kategorii budou odbornou komisí vybrány tři nejlepší kostýmy. Vítězové budou vyhlášeni na slavnostním ukončení oslav na Slezskoostravském hradě v sobotu ve 21.45 hodin.

Radnice ukazuje Ostravu 20. století

Archiv města Ostravy připravil od pondělí ve foyer Nové radnice v Ostravě výstavu nazvanou Století plné zvratů aneb Ostrava ve 20. století. Stejně jako předchozí expozice nabídne návštěvníkům příležitost nahlédnout do bohaté minulosti města, které si letošními celoročními oslavami připomíná 750. výročí od první písemné zmínky, doplnila Andrea Vojkovská.

„Letošní výstava časově i tematicky naváže na tu loňskou, v níž byl připomenut jedinečný přerod Ostravska v průběhu 19. století. Tam, kde bylo pomyslné vyprávění před rokem ukončeno, bude nyní plynule pokračovat líčením mnohdy až revolučních událostí 20. století a jejich konkrétním odrazem v dějinném vývoji Ostravy,“ dokončila.

Ostrava v srpnu také vydala pamětní medaile k letošnímu 750. výročí první písemné zmínky o městě. Jde o limitovanou sběratelskou edici medailí vyrobených z mincovního stříbra o ryzosti Ag 999/1000. Mincí je symbolických 750 a jsou číslované.

Koupit je lze v Ostravském informačním servisu ve dvou velikostech: větší o průměru 50 milimetrů a váze 42 gramů za 1999 korun a menší o průměru 30 milimetrů a váze deset gramů za 999 korun. 

Přijedou i zástupci z Číny

Na jeden z vrcholů celoročních oslav přijali pozvání zástupci hned šesti partnerských měst – polských Katovic, maďarského Miskolce, německých Drážďan, řeckého Pirea, tureckého Gaziantepu a čínského Suzhou.

V souvislosti s oslavami město také v pátek 8. a v sobotu 9. září posílí tramvajové linky číslo 4, 11 a 12, v sobotu 9. září se zvýší i přepravní kapacita trolejbusové linky číslo 102. V oba jmenované dny bude v době od 9:30 do 22:50 tramvajová linka číslo 12 mimořádně zastavovat na zastávce U Hradu.