Ministerstvo se stále nevypořádalo s námitkami Dětí Země proti pokračování D11

Rozklad proti stavebnímu povolení na úsek D11 není ani po pěti měsících vyřešen (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy se dosud nevypořádalo s námitkami aktivistů ze spolku Děti Země proti stavebnímu povolení na úsek dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Předměřicemi. Práce, které měly na podzim pokračovat, v důsledku toho stojí.

Rozklad proti stavebnímu povolení na úsek dálnice z Hradce Králové do Předměřic podalo 3. července hnutí Děti Země. Ministr dopravy Dan Ťok odvolání, které mířilo proti všem stanoviskům dotyčných orgánů, tehdy označil za absurdní. Pět měsíců od podání resort rozklad ekologů nevyřídil.

„Trvá to obvykle kolem půl roku až roku. Ministerstvo se v tom nezdrželo ani týden, to kolečko je administrativně náročné. A právě proto, že to Děti Země ví, tak napadají úplně všechna ta stanoviska,“ říká mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Naše argumenty byly vážné, myslí si Děti Země

„Je zřejmé, že naše argumenty byly opravdu velmi závažné, nikoliv že to byl jen tak účelově podaný rozklad,“ komentuje ale situaci předseda spolku Děti Země Miroslav Patrik. Podle správního řádu se na rozklad vztahuje stejná lhůta jako na odvolání, proto by o něm mělo být rozhodnuto do 60 dnů.

Ministerstvo mezitím v srpnu otevřelo poslední úsek dálnice před Hradcem Králové. Dál k Jaroměři probíhá archeologický průzkum, samotná stavba D11 ovšem nepokračuje. Úsek bude zřejmě otevřen se zpožděním.

Průtahy se mohou opakovat i v dalších řízeních. Na celý úsek Hradec Králové – Jaroměř jsou totiž zapotřebí desítky stavebních povolení. A Miroslav Patrik neozřejmil, zda se Děti Země budou odvolávat i v dalších případech.