Hasiči stále dohašují požár motorestu, dálnice D10 zůstává zavřená

Hasiči ještě pořád zasahují u požáru motorestu Čtyři kameny u dálnice D10 nedaleko Hlavence. Oheň už sice dostali pod kontrolu, ale stále probíhají dohašovací práce. Na místě budou celou noc. Plameny zachvátily střechu budovy a hasiči museli uzavřít i nedalekou čerpací stanici. Postupně vyhlásili až nejvyšší stupeň požárního poplachu, který se vyhlašuje jen při mimořádných událostech. Dálnice D10 zůstává ve směru na Prahu na 21. kilometru uzavřena.

Zatím není jasné, jak dlouho bude dálnice neprůjezdná. Řidiči by ve směru na Prahu měli sjet na 21. kilometru u obce Tuřice a na dálnici se vrátí na 17. kilometru právě za motorestem Čtyři kameny.

Hasiči budou podle svého mluvčího na místě zasahovat až do neděle.  Při práci v noci jim pomáhají osvětlovací balony. „Bude tady zůstávat jednotka do rána a v 10:00 je plánováno došetření ve spolupráci s kriminální policií,“ dodal mluvčí hasičů.

Událost byla oznámena kolem 11:00, hasičům už se podařilo dostat oheň pod kontrolu a nešíří se dál mimo budovu motorestu. Jde ale o velice komplikovaný zásah.

„Máme problém s tím, že tady mezi lesy není žádná hydrantová síť. Musíme vodu kyvadlově dovážet několik kilometrů, dokonce jsme kvůli tomu museli uzavřít dálnici. Jednotky po ní najíždějí v protisměru,“ dodal mluvčí. Kvůli tomu se do zásahu zapojil i hasicí vrtulník.  

iReportér Roman Polák: Požár motorestu na D10 (zdroj: ČT24)

Hasiči nejdříve vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, pak ho zvýšili na třetí a po 13:30 vyhlásili i nejvyšší stupeň, který bývá vyhlašován jen při mimořádných událostech.

Příčina požáru se teprve bude zjišťovat, vyšetřovatel se ještě nedostal dovnitř motorestu. Hasiči ale pracují s variantou, že požár vznikl od komínového tělesa. Předběžný odhad škod se pohybuje v řádu desítek milionů korun. 

Dřevěná koliba s doškovou střechou byla před časem postavena na místě původního  motorestu známého z filmu „Vrchní, prchni!“ s Josefem Abrhámem v hlavní roli.