Žluté lázně opět pod vodou – při jejich stavbě s tím naštěstí počítali

Praha - Povodně v roce 2002 znamenaly pro Žluté lázně do jisté míry nový začátek. Léta chátrající areál povodeň sice silně poničila, na druhou stranu uvolněné prostory získaly v následujících letech nového majitele a s ním i nové využití. Ve Žlutých lázních vznikla moderní plovárna s travnatou pláží, občerstvením a mnoha novými sportovišti. Před pár dny se voda do Žlutých lázní vrátila. „Zaplaveno bylo 90 procent území, vše kromě parkoviště a kanceláří. Škody se pohybují někde kolem 20 milionů, už dnes je jasné, že sami je nezvládneme,“ řekl Milan Heidler, výkonný ředitel společnosti Taiko, která je provozovatelem Žlutých lázní. Jediným štěstím Žlutých lázní je, že s povodní se při jejich budování už počítalo a budovy jsou tak konstruovány jako průtokové.

Zatím není jasné, kdy a v jaké podobě se lázně otevřou. „Může to být na konci června, může to být do konce prázdnin. Anebo taky nikdy,“ uvedl Heidler. Velká část areálu je stále ještě pod vodou, zbytek areálu už zaměstnanci uklízí. Pomoc jim v tom nabídla Praha 4 i magistrát.

Z webu Žlutých lázní

„Pokud by kdokoli z Vás chtěl přijít pomoci s úklidem našich lázní, budeme rádi za každou ruku, která přispěje k obnovení našeho areálu…“

Rozvodněná Vltava, která v minulých dnech stoupla o několik metrů, zaplavila 90 procent areálu Žlutých lázní. Pod vodou je stále pláž, pizzerie, beachvolejbalové kurty nebo minibar. Částečně vyčištěný je dětský koutek a přístupové cesty.

Dřevěné stavby ale nápor vody zvládly, jsou konstruované tak, aby se jimi velká voda jen prolila a moc jim neuškodila. Vše ale bude nutné vysušit a dezinfikovat. Objekty také bude muset zkontrolovat statik.

  • „Jsme tady v prvním povodňovém pásmu, takže všechny stavby jsou průtokové, jinak by už dnes všechno plavalo a bylo někde v Drážďanech,“ řekl architekt Žlutých lázní Pavel Kocych.

Pracovníci lázní se nyní snaží hlavně ostříkávat vodou z hadic bahno z trávníků a hřišť, aby moc nezatvrdlo. „Zatím to jde ručně, ale za chvíli bude muset nastoupit těžká technika, protože nánosy bahna budou tak vysoké, že my si s tím sami neporadíme,“ uvedl Heidler. Paradoxně by teď areálu pomohl mírný déšť, který by bahno spláchnul.

O tom, zda bude nutné zrušit červnové akce, se nyní jedná. Provozovatel je připraven najít pro všechny akce náhradní místa a termíny. Jisté už ale je, že sobotní Avon Pochod proti rakovině prsu do Žlutých lázní nezamíří.

  • Areál Žluté lázně zdroj: praha12.cz
  • Pohoda ve Žlutých lázních zdroj: zlutelazne.cz

Žluté lázně patří k nejstarším plovárnám v Praze. Opalování na písčité pláži, popíjení koktejlů či sportovní zápolení, to vše s jedinečným výhledem na pražské panorama, si tu lidé užívají už od roku 1910. Dobou největšího rozkvětu lázní byla třicátá až šedesátá léta minulého století, kdy byly plovárny letním společenským centrem. Chodilo se sem hlavně plavat a opalovat, ale i za sportem. Žluté lázně jsou mimo jiné označovány za kolébku nohejbalu, neboť právě zde měl tento původní český sport ve 30. letech údajně svou premiéru.

Od šedesátých let návštěvnost lázní postupně klesala a areál začal chátrat. Koncem století bylo koupaliště sice stále v provozu, pozemek byl však z větší části zarostlý náletovými dřevinami. Konaly se zde například burzy zimních věcí.

V roce 2002 areál zdevastovala povodeň. Voda odnesla a zničila minimálně 350 kabinek, z nichž některé zde stály desítky let. Nová éra areálu začala v lednu 2005, kdy společnost Taiko uzavřela nájemní smlouvu s pražským magistrátem a zahájila kompletní rekonstrukci. Moderní centrum s travnatou pláží, občerstvením a mnoha novými sportovišti otevřelo své brány po celkové opravě 1. června 2005.

Ve Žlutých lázních začal po povodních úklid (zdroj: ČT24)