V noci a v neděli ráno hrozí v Čechách náledí, varují meteorologové

V noci a v neděli ráno hrozí hlavně v Čechách a na Českomoravské vrchovině náledí, varují meteorologové. V neděli večer a v noci na pondělí pak zřejmě bude ve středních i nižších polohách sněžit, opět zejména v Čechách.

Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před náledím platí od nedělních 02:00 do 09:00 pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký kraj a pro Vysočinu.

V noci na neděli teploty postupně klesnou na plus tři až minus jeden stupeň Celsia. „Povrchy mokré po večerních srážkách mohou zejména v Čechách a na Českomoravské vrchovině namrzat a bude se tvořit náledí. Na ostatním území se bude náledí tvořit jen výjimečně, zejména na horách a ve vyšších polohách,“ uvedl ČHMÚ.

V neděli večer očekávají meteorologové na většině území déšť, od vyšších poloh sněžení. „Během večera a noci na pondělí bude zejména v Čechách déšť i ve středních a nižších polohách pravděpodobně přecházet ve sněžení a bude se tvořit sněhová pokrývka,“ dodali.

Noční teploty padnou pod nulu před Mikulášem

Také v nadcházejících čtyřech týdnech by počasí podle dlouhodobého meteorologického výhledu mělo odpovídat standardu blížícího se adventu. Zatímco přes den se budou pohybovat kolem pěti stupňů Celsia, v noci klesnou k nule. Pod bod mrazu noční teploty klesnou před Mikulášem.

„Předpokládáme, že období od 13. listopadu do 10. prosince bude jako celek teplotně průměrné až slabě nadprůměrné,“ uvedli meteorologové. Příští čtyři týdny mají být průměrné i z hlediska celkového množství srážek.

Dlouhodobá průměrná teplota by měla být 1,7 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1998, kdy průměr činil minus 2,6 stupně Celsia. Naopak nejvyšší průměr meteorologové zaznamenali v roce 2006, kdy vyšplhal na 6,9 stupně.

ČHMÚ ale upozorňuje, že měsíční výhled vyjadřuje pouze celkový charakter počasí, a tak nevylučuje, že může docházet k jistým výkyvům. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent.