Svatý Martin na bílém koni přijede. Na horách o víkendu napadne i 20 centimetrů sněhu

Víkend přinese také výrazné ochlazení (zdroj: ČT24)

Zatímco v pátek převládaly na většině území přeháňky a sychravé podzimní počasí, v sobotu, tedy na svatého Martina, by mělo ve středních a vyšších polohách sněžit. V neděli do České republiky pronikne studený vzduch ze severozápadu, a tak teplotní maxima klesnou i ke třem stupňům Celsia.

Sněžit by v polohách nad 800 metrů mělo začít už večer a v noci z pátku na sobotu. V sobotu ráno pak meteorologové očekávají opět zataženo až oblačno. Zpočátku může v některých oblastech převažovat déšť, který vystřídají již jen ojedinělé přeháňky, v polohách nad 500 nebo 600 metrů sněhové. „Na Moravě a ve Slezsku bude hranice o něco výš – nad 900 metrů,“ doplnil meteorolog ČT Vladimír Piskala.

Nejvíce sněžit bude na horách, například v Krušných horách nebo Krkonoších by mohlo připadnout až dvacet centimetrů nového sněhu. Nejvyšší denní teploty budou v sobotu dosahovat čtyř až osmi stupňů, na jižní Moravě se mohou vyšplhat až k deseti stupňům.

Počasí o víkendu
Zdroj: ČT24

V neděli sněžení doprovodí déšť

Sněžit bude ve středních a vyšších polohách podle meteorologů i v neděli. Během dne se bude od jihozápadu zatahovat a sněžení vystřídá déšť, lze také očekávat pokles teploty. „Bude citelné ochlazení. Vzduch, který se k nám dostane, bude na některých místech zhruba o pět nebo šest stupňů chladnější,“ uvedl Piskala. Nejvyšší teploty přes den se mohou vyšplhat jen ke 3 až 7 stupňům.

Chladno zůstane i na začátku příštího týdne. „Teploty v pondělí i úterý zůstanou nejčastěji kolem čtyř nebo pěti stupňů. Za zmínku určitě stojí i nejnižší ranní teploty – ty se budou pohybovat kolem nuly, v intervalu od minus dvou třeba i do tří stupňů,“ řekl Piskala.

V pondělí i úterý bude stále převážně oblačno, místy se mohou objevovat přeháňky, které od středních poloh přejdou ve sněžení. Budou ale méně intenzivní než o víkendu, na horách by v těchto dnech mělo připadnout jen kolem pěti centimetrů nového sněhu.

V druhé polovině týdne by mělo oblačnosti postupně ubývat, začnou se ovšem tvořit mlhy a nízká oblaka. Závěr týdne také přinese mírné oteplení – maxima se budou pohybovat mezi pěti a šesti stupni.