Lékařku z Trutnova prošetřují kvůli falšování poukazů na zdravotní pomůcky

Reportáž: Podezřelé předpisy v trutnovské nemocnici (zdroj: ČT24)

Trutnovská nemocnice prošetřuje vážné podezření, že lékařka ze zdejšího gynekologického oddělení falšovala lékařské poukazy na zdravotnické pomůcky pro pacientky, které ve skutečnosti neprošly vyšetřením. Zdravotním pojišťovnám i samotné nemocnici tak prý způsobila bezmála milionovou škodu. Případem se zabývá i policie.

Na podezřele vysoké náklady na zdravotnické pomůcky upozornily trutnovskou nemocnici pojišťovna ministerstva vnitra a Všeobecná zdravotní pojišťovna. Podle náměstka ředitele trutnovské nemocnice proplatily lékařské poukazy v hodnotě 700 tisíc korun, nemocnici následně vyměřily dvousettisícovou pokutu za překročení limitu.

Výše částky i pokuta vedly vedení nemocnice k tomu, že zahájilo pátrání po příčinách – a odhalilo nežádoucí praxi lékařky ze zdejší gynekologie. Poukazy na pomůcky proti inkontinenci předepisovala ručně na jména pacientek, které o poukazu nevěděly a nefigurují ani v evidenci vyšetřených.

„V naší nemocnici je nařízením vedení zakázáno vyplňovat tyto recepty rukou,“ doplňuje náměstek ředitele Martin Šimák. „Část těchto pomůcek byla předepsána zcela mimo nemocniční informační systém, což je proti všem předpisům a nařízení vedení. To jsou přesně věci, které vyvolávají naše podezření, že došlo ke zneužití.“

Kraj chystá trestní oznámení

Lékařka se vyplněním poukazu rukou vyhnula kontrole, navíc ale porušila i dohodu s kolegy a primářem. „Už před mnoha lety se všichni lékaři domluvili, že nebudeme psát pomůcky pro ženy s inkontinencí, protože by mohlo dojít k duplicitě od nás a od praktických lékařů. A všichni to vědí a respektují to,“ doplňuje primář gynekologicko-porodnického oddělení trutnovské nemocnice Aleš Dlouhý.

Lékařka, která poukazy psala, je v rekonvalescenci po porodu. Nikdo z vedení nemocnice s ní proto ještě nemluvil. Nemocnice nyní ve spolupráci s pojišťovnami a s policií zkontroluje vydávání poukazů hlouběji do historie. Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, kterému nemocnice patří, chce kvůli celému případu podat trestní oznámení s podezřením na spáchání trestného činu podvodu.