V Mahenově divadle míchají Nápoj lásky. Opera prozradí, jak se zamilovat a nepřijít o rozum

Humorný milostný příběh okořeněný temperamentní hudbou nabídne svým divákům Národní divadlo Brno. V Donizettiho opeře s názvem Nápoj lásky zpěváci prozradí, jak se zamilovat a nepřijít při tom o rozum. Měla premiéru v roce 1832 v Miláně a díky Donizettiho hudbě patří dodnes k nejpopulárnějším operám.

V originálu jde o zamilovaný příběh z prostého italského venkova. Na brněnských divadelních prknech se ale Nápoj lásky odehrává ve filmovém studiu 40. let minulého století. A hlavní hrdinka, krásná Adina, je filmovou hvězdou. „V Itálii se stejně ocitáme, a to v Toskánsku, aby se ta vůně, která je přítomná v muzice, projevila i na jevišti, v pohybu, v temperamentu,“ vysvětlila režisérka Magdalena Švecová.

Temperament je znát i v barevných toskánských krojích nebo v záměrně naivně malovaných dekoracích. Prostředí filmového studia zvolila režisérka i proto, že v něm milostný příběh vypadá reálněji. „Je krásné, když se Adina zamiluje uvěřitelně, a ne do vesnického chlapce, který neumí číst a psát,“ dodala režisérka.

Nápoj lásky v Mahenově divadle
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Opera Nápoj lásky je pro pěvce vděčnou příležitostí. Donizetti v ní napsal řadu efektních duetů a árií, včetně asi nejslavnější melodie Una furtiva lagrima, kterou zpívá plachý Nemorino. V hlavní mužské roli se v Brně představí Ondřej Koplík v alternaci s Josém Manuelem. Na úlohu Adiny se připravují Kateřina Kněžíková s Andreou Širokou.

Tato lehce sentimentální komedie je však zároveň náročným dílem i pro hudebníky. „Je to náročné z hlediska interpretace. Víceméně je to pro nás všechny výzva, a čím jsme v tom delší dobu ponoření, tím se nám snad víc daří přiblížit se vyžadovanému stylu,“ řekl dirigent Ondrej Olos.

Nápoj lásky měl premiéru už v roce 1832 v Miláně. Libreto Felice Romaniho sice nemá zcela originální námět, díky Donizettiho hudbě ale tato opera dodnes patří k nejpopulárnějším. Páteční premiéra v Mahenově divadle už je téměř vyprodaná.