Zátarasy kritizují odborníci i památkáři. Praha i tak „zabetonuje“ dalších 15 míst

Betonové bloky by se nově mohly objevit u Karlova mostu nebo na náplavce (zdroj: ČT24)

Hlavní město nedávno rozmístilo betonové bloky na Staroměstském náměstí, které mají bránit vjezdu větších aut a chránit před případným teroristickým útokem. Vzhled zátarasů sice kritizují památkáři i Institut plánování a rozvoje, Praha teď však zvažuje dalších 15 míst, kde by se mohly objevit. Třeba Karlův most či náměstí I. P. Pavlova.

„S policií připravujeme plán rozmístění zábran po hlavním městě v případě různých druhů ohrožení státu,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Ochrana proti nepovolenému vjezdu chybí od povodní třeba na Karlově mostě. Koncem září tak mohl mezi překvapené turisty vjet omylem autobus. „Jsou tady zbytky po sloupcích, které tady byly nainstalovány ještě před povodněmi, ale po povodních vráceny nebyly,“ vysvětluje radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO).

Řidič autobus vjel omylem na Karlův most
Zdroj: ČT24

Na Staroměstském náměstí mají betonové bloky bránit vjezdu automobilů od Pařížské ulice. Jenomže jsou v pražské památkové rezervaci a jejich vzhled kritizují památkáři: „Není to nic pěkného a myslím si, že by nemělo docházet k tomu, aby se do památkové rezervace takové zařízení umisťovalo bez našeho stanoviska,“ kritizuje ředitel odboru památkové péče na magistrátu Jiří Skalický.

S kritikou betonových bloků se přidává také Institut plánování a rozvoje: „Ty zátarasy se dají udělat civilně, aby vizuálně nerušily, a můžou plnit úplně stejný účel,“ upozorňuje mluvčí Institutu Marek Vácha. Podle něj je dobrým příkladem londýnské nádraží King's Cross, kde si jich cestující skoro nevšimnou. Oproti tomu v Praze mají výrazné „sršní“ zbarvení. 

Fotografie bezpečnostních zábran před nádražím King's Cross
Zdroj: ČT24

Jenže ani IPR město k jednání nepřizvalo. Naděje na zlepšení se přece jen rýsuje: podle mluvčího magistrátu se totiž ve spolupráci s ČVÚT chystají dokonalejší betonové zábrany a jedním z požadavků je i estetické hledisko.