Ostrý provoz zahájen. Na dálnici D1 u Velkého Meziříčí měří rychlost radary

Na dálnici D1 u Velkého Meziříčí už v ostrém provozu měří rychlost radary. Ředitelství silnic a dálnic je instalovalo do modernizovaného úseku mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou. Pokuty bude vybírat radnice ve Velkém Meziříčí.

Radnice ve středu získala povolení ke zpracování údajů z radarů, a může tak začít vybírat pokuty. Podle dosavadních zkušeností překročí rychlost v tomto úseku dálnice denně několik desítek řidčů. Radnice už proto na agendu spojenou s tímto krokem určila dva úředníky. 

Úsekové měření rychlosti už ministerstvo dopravy testovalo na dvou úsecích dálnice. Kamery mezi Psáři a Souticemi odhalily letos od dubna do konce léta zhruba 58 000 přestupků. Rychlost v opravovaném úseku překročilo 1,2 procenta všech projíždějících aut.

Radary měří rychlost na D1 u Velkého Meziříčí (zdroj: ČT24)

Úřad nechal podobný systém instalovat už loni na jiném rekonstruovaném úseku dálnice mezi Ostrovačicemi a Kývalkou, kde během prvních měsíců provozu povolenou rychlost nedodržovala zhruba tři procenta projíždějících aut.

Dalších pět částí dálnice D1 budou radary sledovat až příští rok. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž v červnu zrušil výběrové řízení na firmu, která měla Ředitelství silnic a dálnic systém pro měření rychlosti dodat. 

Detekční kamery umí po projetí automobilu měřeným úsekem automaticky vypočítat rychlost vozidla a tyto informace předat policii a příslušným obcím s rozšířenou působností. Ty pak budou přestupky řešit s provozovatelem vozidla. Podle dosavadních zkušeností ministerstva klesl v souvislosti se zavedením měřicích systémů v kontrolovaném úseku počet nehod.