Policie dopadla zloděje desítek octavií. Škoda přesáhla dva miliony korun

Kriminalisté dopadli ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku zloděje aut, kteří se zaměřovali na značku Škoda Octavia. Škoda byla prozatím vyčíslena na dva miliony korun.

Skupina má od počátku letošního roku na svědomí několik desítek krádeží aut a pokusů krádeží nejenom ve Zlínském kraji, v okresech Vsetín, Zlín a Kroměříž, ale také v kraji Moravskoslezském a Olomouckém, sdělila zlínská policejní mluvčí Lenka Javorková. Hlavní organizátor je ve vazbě.

„Podezřelí se vydávali krást v nočních hodinách a zaměřovali se především na Škody Octavie dvojkové a jedničkové řady,“ uvedla mluvčí.

Krádeže Octavií na Vsetínsku (zdroj: ČT24)

Ukradená auta končila v průmyslovém objektu ve Valašském Meziříčí, který si muž, jenž celou skupinu podle policie řídil, se svou přítelkyní k tomuto účelu pronajal. „Tam pak vozidla s dalšími prověřovanými osobami v co nejkratším čase demontovali a náhradní díly prodávali,“ uvedla mluvčí.

Kriminalisté zadrželi v neděli na několika místech ve Valašském Meziříčí čtyři muže a jednu ženu ve věku od 27 do 43 let. „Tři muže, mezi nimiž byl i čtyřiatřicetiletý hlavní organizátor krádeží, zadrželi policisté ze zásahové jednotky v průmyslovém objektu přímo při demontáži Škody Octavie, kterou podezřelí odcizili v ten den ráno ve Zlíně. Po čtyřech hodinách od krádeže tak bylo vozidlo už částečně rozebrané na náhradní díly,“ uvedla Javorková.

Při domovních prohlídkách a prohlídkách nebytových prostor ve Valašském Meziříčí kriminalisté našli díly z ukradených vozidel i zařízení a nástroje k násilnému vniknutí a odcizení vozidel.

Hlavnímu organizátorovi hrozí za krádeže až osmileté vězení. „Obviněný už byl v minulosti za krádeže vozidel trestán odnětím svobody, z pětiletého výkonu trestu se vrátil v roce 2014. Ostatní zadržení muži, včetně přítelkyně obviněného, jsou prověřováni na svobodě,“ řekla Javorková.