Ve Dvoře Králové se narodilo mládě nosorožce. Vzácná samička rozšíří světový chov

V Zoologické zahradě Dvůr Králové nad Labem se narodilo vzácné mládě nosorožce dvourohého. Malá samička se stala už 45. nosorožcem dvourohým, který se ve dvorské zoo narodil. Oznámila to mluvčí zahrady Andrea Jiroušová. Dvorská zoo chová nosorožce dvourohé jako jediná v České republice. Ve volné přírodě žije posledních několik stovek jedinců tohoto druhu.

Matkou se stala samice Etosha, která již jedno mládě ve dvorské zoo na svět přivedla, a to v roce 2012. Sama Etosha se narodila ve dvorské zoo v roce 2006. Otcem nového přírůstku se stal samec Mweru starý 21 let.

Mládě se narodilo už v pondělí ráno, vážilo 34 kilogramů. „Etosha s mládětem nyní odpočívají ve vnitřní ubikaci. Přestože porod proběhl bez komplikací, jsou obě ještě unavené. Předpokládáme však, že pokud budou dobře prospívat a počasí nám to dovolí, mohly by se během pár týdnů poprvé vydat spolu ven,“ uvedl kurátor nosorožců Jiří Hrubý.

Návrat do Afriky

Zoo má s novým mládětem celkem 20 nosorožců, což je největší skupina v Evropě. „Narození dalšího nosorožčete je pro nás skvělá zpráva. Etosha se před pár lety stala matkou samice Elišky, kterou jsme loni úspěšně vrátili do Afriky. V současné době pracujeme na tom, aby se nám to podařilo i s některými dalšími dvorskými jedinci,“ řekl ředitel zoo Přemysl Rabas.

Jméno mládě zatím nemá: „Maminka mláděte se jmenuje Etosha, první mládě dostalo jméno Eliška, už jejich praprapraprababička, kterou přivezl Josef Vágner z Afriky, se jmenovala Elza. Z toho vyplývá, že i pro toto mládě budeme vybírat jméno od písmene E. A v nejbližších dnech se dozvíme, jaké to bude,“ dodal ve Studiu ČT24 Rabas.

Chovu nosorožců se Dvůr Králové věnuje od 70. let a patří mezi nejúspěšnější chovatele na světě. V současné době chová nosorožce dvourohé a nosorožce tuponosé jižní bílé.

Do Afriky zoologická zahrada v rámci ochranářských projektů převezla zatím osm nosorožců, a to do rezervací v Tanzanii a Keni. Letos v září přímo v zahradě uspořádala zoo demonstrativní pálení rohů na protest proti nelegálnímu obchodu s rohovinou. 

Roh těchto nosorožců je na černém trhu cennější než kokain. V 90 případech ze 100 umírají dospělí nosorožci právě kvůli němu. Když v březnu pytláci zabili nosorožce přímo ve francouzské zoo, zpřísnili bezpečnostní opatření i ve Dvoře Králové. „Nové brány, kamerový systém, 24hodinová ostraha, ale zároveň jsme přistoupili i k poněkud drastičtějším opatřením – k odrohování několika nosorožců a budeme v tom pokračovat i u dalších jedinců,“ dodává mluvčí zahrady Andrea Jiroušová.

Z 57 dosud narozených nosorožců v zoo bylo 45 dvourohých. Z nich se tři narodili loni. Dále se narodilo pět nosorožců severních bílých, tři jižní bílí, jeden kříženec jižního a severního bílého a tři nosorožci indičtí. První nosorožec se ve Dvoře Králové narodil v roce 1976.