Součástky pro auta vyráběly načerno desítky Ukrajinců. Zadržela je policie

Šestašedesát cizinců bez pracovního povolení odhalila cizinecká policie na jihu Moravy. Kontrola se uskutečnila ve firmě na automobilové součástky na Břeclavsku. Podle policie u sebe neměli někteří cizinci vůbec žádné doklady a část z nich se prokázala pouze pasem s vyznačeným polským vízem.

Všichni zadržení jsou prošetřováni na svobodě.

„Kontrola byla prováděna přímo ve výrobě. Cizinci byli zajištěni a eskortování k nám na oddělení, kdy s nimi bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění,“ uvedl Miroslav Tóth, vedoucí odboru cizinecké policie jihomoravského policejního ředitelství.

Firmy hledají skuliny v zákoně, jak zaměstnat černou pracovní sílu ze zahraničí (zdroj: ČT24)

Od začátku roku cizinecká policie jen na jižní Moravě eviduje na 300 cizinců bez pracovního povolení. Převážná většina z nich byla po prošetření vyhoštěna.

V Česku nejde o ojedinělý případ, při němž cizinecká policie zajistila ve firmě desítky lidí, kteří neměli povolení k výkonu zaměstnání v České republice. Například na začátku března zadržela při kontrole v pražském skladu firmy Rohlik.cz 85 cizinců, kteří povolení neměli, ty poté vyhostila.

Nelegálně pracujících cizinců v zemi rychle přibývá. Poprvé v historii Státní úřad inspekce práce nachytal loni víc nelegálně pracujících cizinců než Čechů. Z mimoevropských zemí jich pocházelo 1338, z Evropské unie pouhých 195. Čechů pracovalo nelegálně 758. Ještě předloni byl poměr Čechů a cizinců opačný.

Za nelegální zaměstnávání bylo loni uloženo 705 pokut ve výši 71 milionů korun.

Události: Vyhoštění nelegálních pracovníků (zdroj: ČT24)