Ústecká nemocnice omezí provoz, kabely jí poškodili zřejmě zloději kovů

Ústecká Masarykova nemocnice od pátku do soboty výrazně omezí provoz. Kvůli opravě havárie na hlavním přívodu elektrické energie bude zásobena proudem jen ze záložních zdrojů, řekl Ivo Chrástecký, mluvčí Krajské zdravotní, pod kterou ústecká nemocnice spadá. Kabely poškodili zřejmě zloději kovů.

Nemocnice bude bez dodávek energie od pátečních 16:00 do sobotních 18:00. Omezení se podle Chrásteckého nijak nedotkne pacientů, kteří již v nemocnici jsou. Nově příchozí ale bude nemocnice posílat do jiných zařízení.

„Podle charakteru onemocnění budou lékaři již od pátku od 8 hodin odklánět pacienty do sousedních nemocnic v rámci Ústeckého kraje nebo do specializovaných center v Praze nebo Liberci,“ uvedl Chrástecký. Pacienti z Ústecka, kteří budou potřebovat lékařské ošetření a jejich zdravotní stav to dovolí, by měli využít nemocnice v Teplicích a v Děčíně.

Omezení se týká areálu na Severní Terase, naopak se nedotkne onkologie v části Bukov a lůžek následné péče v Ryjicích. Důvodem je podle Chrásteckého nutná odstávka přívodních kabelů. Kabely poškodili neznámí pachatelé tak, že je nutné je vyměnit, doplnil. Zřejmě šlo o zloděje kovů, případem se zabývá policie.

Omezení se dotkne i pacientů, kteří v Masarykově nemocnici zůstanou. „Od 22. září 14 hodin budou postupně odstavovány všechny výtahy v nemocničním areálu na Severní Terase. Žádáme proto návštěvníky, aby funkční výtahy v avizované době odstávky nepoužívali,“ uvedl Chrástecký. Od pátečního do nedělního poledne navíc platí na odděleních na Severní Terase zákaz návštěv.