Dobrá zpráva pro majitele starých kotlů i výrobce. Jihomoravský kraj rozdělí další kotlíkové dotace

Jihomoravský kraj rozdělí lidem dalších víc než sto třicet milionů korun na nové kotle. Kraj od loňska v první výzvě rozdal skoro 150 milionů korun. Od ministerstva životního prostředí dostane peníze na výměnu kotlů ve třech výzvách. Teď zveřejnil druhou z nich. Zájemci budou moci o dotaci žádat od 16. října. Na druhou vlnu kotlíkových dotací se připravují i výrobci kotlů. Nabírají nové zaměstnance a zvýšili výrobu.

Lidé na jihu Moravy budou mít další možnost vyměnit starý kotel za nový. Hlásit se o dotaci budou mít možnost od poloviny října. Už teď si ale mohou všechny informace přečíst na webových stránkách kraje. „Mimo jiné se dozvědí, jaké dokumenty potřebují k podání žádosti. Žádost pak budou moci žadatelé podat elektronicky. Pak je ale potřeba do pěti dnů doplnit podklady v tištěné podobě,“ řekla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Žadatelé mohou získat podporu až osmdesát procent, nejvíc ale sto dvacet sedm tisíc korun. Zbytek musí doplatit sami.

Žádosti bude kraj přijímat do vyčerpání peněz

Jihomoravský kraj rozdal od loňska v první výzvě lidem skoro 150 milionů korun, od ministerstva životního prostředí dostane peníze na výměnu kotlů ve třech výzvách. Druhou z nich zveřejnil 14. září. „ Není stanovený žádný termín ukončení. Žádosti budeme přijímat do vyčerpání alokované částky,“ vysvětlila mluvčí Monika Brindzáková s ohledem na to, že dříve vymezené peníze se i přes stanovený termín ukončení přijetí podařilo vyčerpat mnohem dříve.

Typy kotlů, na které lze čerpat dotaci
Zdroj: ČT24

Výzva má pomoci lidem snížit emise z vytápění jejich rodinných domů. „Dotaci lze čerpat na plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu nebo automatický kombinovaný kotel. Oproti první vlně už dotace nepodpoří kotle na uhlí nebo kombinované s ručním přikládáním,“ zdůraznila Monika Brindzáková.

Výrobci kotlů zvyšují výrobu a hledají nové zaměstnance

A na začátek topné sezony a druhou vlnu kotlíkových dotací se připravují i výrobci kotlů. Přes léto výrobky naskladnili a teď se chystají na nápor zákazníků. Vedení oslovených společností kvůli tomu přijímá i další zaměstnance. Ti se ale prý shánějí těžko.

Na trhu chybí svářeči a pracovníci s CNC stroji. „Hledali jsme pracovníka pro obsluhu CNC strojů, je potřeba, aby byl šikovný, měl maturitu, nakonec jsme si posloužili z vlastních zdrojů,“ řekl obchodní ředitel společnosti Thermona Milan Kubíček.

Výroba kotlů
Zdroj: ČT24

Denně vyrobí dělníci ve firmě sto padesát kotlů. Kotle ze skladů ale prý rychle zmizí. Největší poptávka je právě po plynových kondenzačních kotlech. „ Tyto kotle jsou ekologičtější, nevznikají emise polétavého prachu, to je jeden z největších problémů kotlů na pevná paliva,“ řekl Milan Kubíček.

Na jižní Moravě je zhruba 25 000 domácností se starými kotli. Za peníze z první výzvy se vyměnilo víc než dvanáct set z nich. Ministerstvo životního prostředí rozdělí krajům v novém programovacím období Evropské unie ve třech výzvách celkem devět miliard korun na nové kotle. Ve všech třech výzvách může Jihomoravský kraj získat víc než 400 milionů korun a celkem za ně vyměnit asi 3000 kotlů.