V Záběhlicích nalezli vojenskou munici a radioaktivní minerály

Evakuace v pražských Záběhlicích (zdroj: ČT24)

Velké množství munice včetně granátů našli policisté v bytě sběratele vojenských artefaktů v pražských Záběhlicích. Z domu bylo evakuováno 26 lidí. V bytě se našly také minerály a navigační přístroje, které vydávaly radiaci. Pro okolí nebyly nebezpečné. Policisté prohledali i nemovitosti sběratele v Roztokách u Prahy, kde nenašli nic závadného. Muž nevlastnil zbrojní průkaz, veškeré zbraně a munici tak přechovával protiprávně, uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Evakuace panelového domu v Záběhlicích
Zdroj: Milan Pacík/HZS hl. m. Prahy

Příbuzní sběratele, kteří byt v panelovém domě v Želivecké ulici vyklízeli, policii kontaktovali v neděli v devět hodin večer s tím, že zřejmě objevili nášlapnou minu. „Policejní pyrotechnik následně konstatoval, že tento konkrétní předmět není nijak nebezpečný, neboť se jedná o alternátor, což ale laik nemusí na první pohled rozeznat,“ vysvětlil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. „Nicméně při další prohlídce bytu našli policisté značné množství vojenské munice, volně uložené na různých místech bytu,“ doplnil.

V bytě byly podle mluvčího především předměty z druhé světové války, například různé druhy granátů, světlice či dýmovnice. Při prohlídce policisté našli i předměty, které vydávaly radioaktivní záření. Na místo proto vyrazila speciální jednotka hasičů. Nakonec se ale jednalo jen o neškodné minerály a letecké navigační přístroje.

Muž podle policie nevlastnil zbrojní průkaz pro žádnou kategorii, a veškeré zbraně a munici tak přechovával protiprávně. „Pokud by totiž chtěl vlastnit takový vojenský materiál, musel by být držitelem skupiny A, ke které by navíc potřeboval zvláštní výjimku,“ uvedl Hulan. Navíc by k takto velkému množství arzenálu musel mít speciálně upravené skladovací prostory, dodal.

Noční evakuace

Již během noci byla nařízena evakuace celého vchodu domu. Náhradní ubytování potřebovalo jen několik z obyvatel, řekl mluvčí radnice Prahy 10 Vít Novák. Pobývají ve volných městských bytech, které jsou pro podobné situace k dispozici. Ostatní přebývají podle Nováka u svých příbuzných a blízkých. Vzhledem k velkému množství munice bude prohlídka bytu v Praze pyrotechnikem trvat asi ještě do dnešní osmé hodiny večerní.

  • Policisté prohledali i další dvě nemovitosti sběratele v Roztokách u Prahy a nedaleko Roztok. Nic nebezpečného tam však nenašli.