Kraj spustil web na hlášení výmolů. Jak rychlá bude oprava, záleží na množství požadavků

Výmoly a další závady, na které narazí na krajských silnicích ve středních Čechách, budou moci řidiči ohlásit krajské silniční správě prostřednictvím nového webu. Při setkání vedení kraje se starosty to řekl radní pro dopravu František Petrtýl (ANO). Slibuje, že díky tomu budou problémy rychleji odstraněny. Jak konkrétně rychlé opravy budou, však bude záviset na množství ohlášených závad.

Středočeský kraj chce, aby mu řidiči hlásili závady, na které narazí na silnicích, prostřednictvím webu Musimetoopravit.cz. Vytváří tak „konkurenci“ projektu Výmoly.cz, nad kterým převzalo záštitu ministerstvo dopravy, resp. jeho samostatné oddělení BESIP. Podle Františka Petrtýla budou přednostně opravována místa, kde to bude nejvíce zapotřebí. Nakolik bude web pružný, bude záležet na množství požadavků.

„Je to určitá nová služba obyvatelům Středočeského kraje a starostům, aby mohli nahlásit a vyjádřit svůj názor na kvalitu komunikace,“ řekl krajský radní během setkání vedení regionu se starosty. Podle průzkumu, který si nechalo hejtmanství provést, je v havarijním stavu téměř 26 procent středočeských silnic druhé třídy.

Zástupci kraje se starosty hovořili také o oslavách stého výročí založení Československa. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) uvedla, že kraj vydá k jubileu knižní publikaci, která bude mít formu popularizační encyklopedie pro veřejnost, a připraví také internetový portál. Rozpočet projektu bude podle ní kolem čtyř milionů korun.

Starostové sami se ale při setkání s krajským vedením zajímali hlavně o dopravu. Nejvíce dotazů se týkalo dopravy, přiblížila hejtmanka. Vedle rekonstrukcí silnic chtěli starostové znát podrobnosti o integraci veřejné dopravy, která má být v celém kraji hotová do konce roku 2018.