Na koloběžkách jezdí z Pusteven jako o život. Horští záchranáři varují před vážnými zraněními

Horští záchranáři už o prázdninách ošetřili na 1200 zraněných, hlavně cyklistů a koloběžkářů. Dvojnásobný počet nehod ve srovnání s minulými obdobími evidují u paraglidistů. Beskydští lékaři pak upozorňují na častá zranění koloběžkářů, někdy s vážnými následky.

Pustevny v Beskydech lákají stále více lidí, kteří si po výstupu zapůjčí ve středisku koloběžku a namíří si to dolů po Knížecí. „Úrazů je stejně jako loni, jsou ale těžší,“ poznamenal Radan Jaškovský z beskydské horské služby.

Může za to podle něj i opravená Knížecí cesta do Ráztoky. „Lidé teď jezdí pravděpodobně rychleji. Dříve byla Knížecí rozbitá a lidé si dávali větší pozor,“ dodal Jaškovský. Záchranáři už zaznamenali u koloběžkářů poranění hlavy i pánve. „Mezi běžné úrazy patří roztržené dlaně a odřeniny,“ doplnil.

Podle Dity Hertusové, která se na Pustevnách věnuje půjčování koloběžek, je jednou z příčin těžkých pádů na koloběžkách nedodržování základních pravidel. Klienty s rodinami například vždy upozorňují na to, aby děti nechali jet před nimi. „Nedodržují to, otáčejí se na děti jedoucí za nimi, ztratí koordinaci a spadnou,“ uvedla ze zkušenosti.

A nehody trápí také příznivce paraglidů. V Beskydech se spouštějí nejčastěji z vrcholů Javorník, Ondřejník a Javorový vrch. Dvacet procent osob, které na paraglidu havarují, se zraní. „Ostatní se jen někde zachytí, například na stromech,“ doplnil Radan Jaškovský.

Záchranáři pomáhají rovněž turistům, kteří nezvládnou beskydské nástrahy. Například koncem července zasahovali u nehody dvaašedesátileté ženy, která se vážně zranila při pádu z dvacetimetrového srázu u Satinských vodopádů v Malenovicích. „Z obtížně přístupného místa ji museli vyzvednout v podvěsu pod vrtulníkem,“ sdělil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Pustevny mění svou tvář

Pustevny se mění z vyhlášeného lyžařského střediska na areál poskytující návštěvníkům a turistům celoroční vyžití. V zimě na Pustevny jezdí kvůli desítkám kilometrů upravených tras řada běžkařů, kteří počtem převyšují vyznavače sjezdového lyžování. Velkou atrakcí jsou také ledové sochy, které letos vidělo rekordních více než 70 000 lidí.

Provozovatelé se snaží služby vylepšovat. Dokončili už práce na stavbě nové horní stanice lanovky. Téměř za 20 milionů korun zde vznikl moderní objekt ze dřeva, kamene a skla. Kromě zázemí pro obsluhu lanovky zde jsou i pokladny a restaurace, obchody, sociální zařízení a půjčovna lyžařského vybavení i koloběžek.

Novostavba nahradila původní budovu z roku 1937, která byla ve špatném stavu a provozovatelé dráhy ji tak museli nechat v květnu loňského roku zbourat a začít budovat její nástupkyni. Stavba stála desítky milionů korun.