Krajská náhrada Pražského okruhu má problémy, Přílepy vypíšou referendum o trase

Události v regionech: Obyvatelé Velkých Přílep nesouhlasí s trasou přeložky (zdroj: ČT24)

I proto, že dostavba Pražského okruhu na severozápadě metropole není v dohledu, chce Středočeský kraj postavit svoji vlastní alternativní spojnici dálnic D7 a D8. Naráží však na totéž, co zdržuje přípravu stavby okruhu – nespokojené obyvatele obcí, kolem kterých má nová komunikace vést. Ve Velkých Přílepech chystají o nové silnici dokonce referendum.

Komunikace, která je zatím známá jako přeložka silnice II/240, má ambici stát se jednou z nejvytíženějších silnic ve středních Čechách. Její stavbu zaplatí stát, ale jako silnice druhé třídy pak bude v péči krajských silničářů. Nyní se však zdá, že prosazovat ji bude Středočeský kraj podobně složitě, jako je tomu v případě Pražského okruhu.

Krajský radní pro dopravu František Petrtýl (ANO) zdůraznil, že navržená trasa je výsledkem jednání. „Plán komunikací je výsledkem kompromisu všech obcí ve snaze, aby každá byla dotčena co nejvyrovnaněji a co nejméně,“ poukázal.

Obyvatelé Velkých Přílep, kolem kterých má přeložka II/240 také vést, však nejsou přesvědčeni o tom, že by byli dotčeni co nejméně. Existují sice dvě varianty trasy, obě ale vedou na jejich vkus příliš blízko k zástavbě. „Pokud by k této variantě došlo, tak je to místo, kde téměř nemůžete normálně žít, protože budete žít vedle dálnice,“ shrnula obyvatelka Přílep Katka Bozděchová.

Vlastimil Zaviačič z Velkých Přílep tvrdí, že existuje ještě jedna varianta trasy. „Prochází téměř neobydlenou částí podél tratě,“ upozornil. Podle starostky Věry Čermákové ale takový návrh není k dispozici. „Možná to někdo vypracoval, ale nebylo to nic oficiálního,“ uvedla.

Přesto přílepské zastupitelstvo schválilo vypsání referenda. V něm by se lidé měli vyjádřit, jestli chtějí, aby přeložka silnice II/240 vedla katastrem obce, nebo ne.