Ráno ne, odpoledne ano. Zákaz vstupu do lesů kvůli moru provázely na Zlínsku zmatky

Zlínské lesy se zamkly. Kvůli prasečímu moru (zdroj: ČT24)

Na Zlínsku začal kvůli africkému moru prasat platit úplný zákaz vstupu do některých lokalit v bezprostřední blízkosti krajského města. Rozmisťování zakazových cedulí ale provázely zmatky, na některých místech je odpoledne hasiči sundávali. Za porušení zákazu vstupu přitom hrozí pokuty až do 20 tisíc korun.

Plocha o velikosti zhruba padesáti kilometrů čtverečních, kde nyní lidé nesmí chodit do lesů a na pole, byla už dříve vymezena elektrickými a pachovými ohradníky. Od rána přibyly i cedule se zákazem vstupu, které rozmisťovali pracovníci Technických služeb i dobrovolní hasiči. 

Jedná se o oblast mezi obcemi Lípa, Slušovice, Březová, Lukov, Fryšták a zlínskou částí Vršava. Úplný zákaz vstupu platí pro všechny osoby s výjimkou těch, které budou mít povolení (vlastníci pozemků, myslivci, lesní hospodáři, případně zemědělci). Zákaz vstupu bude platit do 29. srpna a nevztahuje na příjezdové cesty. 

Od rána tak ale platil například v lokalitě, přes kterou vede frekventovaná cyklostezka ze Zlína k zoologické zahradě v Lešné. A podobně to bylo i u cyklostezky z Lukova k zoologické zahradě. Samotná zoo funguje bez omezení, uzavření cyklostezek ale vyvolalo kritiku - a kraj odpoledne oproti původním zákazům uvedl, že na cyklostezky se zákaz vztahovat nebude.

„Cyklostezka je brána jako veřejná komunikace a smyslem zákazu vstupu nebylo omezovat provoz na komunikacích, ale pouze v lesích a na loukách. Z tohoto důvodu je provoz na značených cyklostezkách povolen, je však zakázán vstup z cyklostezky do lesů a luk,“ oznámil.   

Mapa oblasti, kde je vyhlášen zákaz vstupu
Zdroj: Zlínský kraj

Opatření mohou zpřísnit

Ředitel Krajské veterinární správy František Mahdalík nevyloučil, že se opatření ještě zpřísní. Cílem je zabránit, aby se divočáci ze Zlínska dostali do jiných oblastí.

„Koncem měsíce srpna divočáci začínají migrovat do jiných oblastí za jinými potravinami. My je proto potřebujeme přirozeně zadržet v území tím, že se zde bude zakrmovat a postupně se budou odchytávat,“ zdůvodnil vyhlášení zákazu vstupu a lovu hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. „Chceme vytvořit prostředí, aby se zvířata cítila naprosto bezpečně, nerušena člověkem. Lovit se bude moct jen ve vnější části červené zóny,“ dodal hejtman.

Kvůli africkému moru prasat ve středu jednal krizový štáb města Zlína. Rozhodl i o zřízení infolinky s číslem 778 400 300. „Lidé se na vzniklou situaci hodně ptají, je potřeba jim zajistit přístup k informacím,“ uvedl tajemník krizového štábu města Václav Kostelník.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Od té doby veterináři potvrdili nákazu u 86 ze 144 nalezených uhynulých zvířat v oblasti. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.

Na Zlínsku zůstává v platnosti zákaz vstupu do některých lokalit
Zdroj: ČT24
  • Africký mor prasat je virové a podle odborníků vysoce nakažlivé onemocnění. Postihuje divoké i domácí vepře; léčba ani vakcína proti němu neexistují. Pro člověka nepředstavuje ohrožení.
  • Nemoc pochází ze subsaharské Afriky a jeho původním nositelem je prase bradavičnaté, od kterého se infikovala klíšťata, a ta nakazila další zvěř. Onemocnění se přenáší se vzájemným kontaktem nebo kontaminovaným prostředím. Virus odolává nízkým teplotám a v mraženém mase přežívá i několik let. Naopak vysoké teploty, už kolem šedesáti stupňů, ho spolehlivě ničí.
  • Do Evropy se nemoc dostala už ve druhé polovině 20. století, v 60. letech se s ní potýkali ve Francii a Itálii, v 70. letech na Maltě a o dekádu později také v Nizozemsku. S výjimkou italské Sardinie se tehdy všechna ohniska podařilo díky účinným protinákazovým opatřením zlikvidovat.
  • Znovu se do Evropy virus vrátil v roce 2007. Přes Gruzii se rozšířil do Ruska, Pobaltí, na Ukrajinu i do Polska, 27. června 2017 potvrdili veterináři první případy v Česku.