V Čelákovicích vyroste nový depozitář. Technické muzeum už nemá kam ukládat sbírky

Depozitáře Národního technického muzea ukrývají historii (zdroj: ČT24)

Národní technické muzeum (NTM) rozšíří své depozitáře v Čelákovicích. Zbuduje tam novou moderní halu pro sbírkové předměty, které dosud neměly kvalitní uložení. Projekt za 118 milionů korun by měl být hotový v roce 2021. Financovaný bude s podporou Evropského fondu pro regionální rozvoj.

„Stávající depozitáře jsou nabité k prasknutí,“ vysvětlil generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr, proč je třeba stavět novou halu.

Areál v Čelákovicích totiž slouží k uložení valné části sbírek, které NTM spravuje. Celkem má k dispozici muzeum jedenáct hal. Technicky ale vyhovují pouze tři, v ostatních je mimo jiné příliš horko.

Přeplněným úložištím by měl ulevit nový depozitář, který vznikne do dvou let v Čelákovicích. „Těžká betonová konstrukce, kterou tvoří základ stavby, je ještě ochráněna předsazenou druhou konstrukcí s provětrávanou mezerou,“ uvedl k technickému řešení depozitáře architekt stavby Jiří Karlík.

UvR: Depozitáře vznikaly ze zemědělských skladů, nevyhovují, říká ředitel NTM Ksandr (zdroj: ČT24)

Depozitář pojme například předměty, které muzeum v roce 2002 zachránilo ze zatopené karlínské Invalidovny. Zatím čekají v provizorních podmínkách budoucího železničního muzea na Masarykově nádraží. 

Stávající čelákovický depozitář není přístupný veřejnosti. Ukrývá staré kočáry, automobily, bicykly, motocykly, letecké motory a také třeba modely starých lodí a letadel. Jen sedm procent z celkových 75 tisíc předmětů, které NTM spravuje, je vystaveno pro veřejnost.

Události: V Čelákovicích vyroste nový depozitář (zdroj: ČT24)

„Od úplně těch malinkých jako jsou například kapesní hodinky, až po lokomotivy, které mají víc jak devadesát tun,“ popsal rozmanitost předmětů ve sbírce ředitel muzea Ksandr.

Sbírka muzea navíc neustále roste a nová hala v Čelákovicích proto nebude poslední. V rozlehlém areálu je místo ještě pro několik dalších.

  • Národní technické muzeum shromažďuje sbírky hmotných dokladů vývoje techniky, průmyslu, dopravy, architektury a vědy zejména z území České republiky. Má také rozsáhlý archiv k dějinám techniky, průmyslu, přírodních věd a řemesel. Hlavní budova muzea v Praze na Letné byla od počátku navržena výhradně k muzejním účelům a je jedním z příkladů muzejní architektury z první poloviny minulého století.