Vedení kraje odvolalo kvůli šikaně ředitelku východočeského muzea

Krajští radní odvolali ředitelku Muzea východních Čech (zdroj: ČT24)

Radní Královéhradeckého kraje odvolali z funkce ředitelku Muzea východních Čech Naďu Machkovou Prajzovou. Část zaměstnanců si totiž stěžovala na šikanu. Ředitelka, která vede hradecké muzeum od počátku roku 2011, obvinění ze šikany odmítla a kauzu označila za vykonstruovanou.

Za Machkovou Prajzovou se postavilo sedm ze 13 členů vědecké rady muzea. Ta se skládá z externích odborníků a zástupců muzea. Jako svůj poradní orgán ji ovšem jmenuje právě ředitelka.

Naopak odborová organizace uvedla, že problémy se šikanou v muzeu jsou dlouhodobého charakteru. Situaci v muzeu odbory popsaly jako „ovzduší strachu, ponižování a mnohdy pošlapávání lidské důstojnosti“.

obrázek
Zdroj: ČT24

Machková Prajzová považuje rozhodnutí rady kraje za vyvrcholení nekorektního osobního tlaku hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) vůči ní. „Komplexní audit neshledal žádná pochybení v řízení instituce. Jedná se o vykonstruovanou kauzu, nectění presumpce neviny se znaky procesu, kdy křivá obvinění mají váhu důkazů,“ uvedla Machková Prajzová v prohlášení.

Vedení kraje řešilo personální vztahy v muzeu už koncem června. Radní tehdy vyjádřili vážné znepokojení nad situací. Tentokrát radní rozhodli o odvolání ředitelky k 11. červenci, v nejbližší době má být vypsáno výběrové řízení.

Nový ředitel či ředitelka mají mít předem stanovené funkční období na šest let. Radní také uložili náměstkyni hejtmana Martině Berdychové (Východočeši), aby situaci v muzeu dále řešila.

Na opakovanou šikanu si stěžovala většina dotázaných pracovníků

Údajnou šikanou v muzeu se zabýval také psycholog, který vyšetřil 41 pracovníků z 59 zaměstnanců. Podle výsledků si 64 procent z nich stěžovalo na opakovanou šikanu. Mobbing, tedy šikanu na pracovišti, a bossing, což je šikana ze strany vedoucího, připustilo 88 procent z nich.

„Šikana je tady v muzeu, je tu atmosféra strachu, sledování zaměstnanců, kam chodí, s kým se baví. Lidé se tu bojí,“ tvrdí předseda odborů Stanislav Hrbatý.

Podle odvolané ředitelky však zpráva psychologa obsahuje množství nepřesností a zkreslení. „Nemyslím si, že bych lidi jakkoliv šikanovala. Profesionálně odvádím svoji práci, hájím zájmy zaměstnanců a hájím zájmy instituce,“ uvedla Machková Prajzová koncem června.