Ředitelku muzea v Hradci Králové prošetřují kvůli šikaně zaměstnanců

Ředitelka muzea v Hradci Králové má skončit kvůli šikaně zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Kvůli podezření na šikanu podřízených vyzvali radní Královéhradeckého kraje ředitelku Muzea východních Čech Naděždu Machkovou Prajzovou, aby odešla z funkce. Ředitelka kritiku svého chování odmítá.

Zaměstnanci Muzea východních Čech si stěžovali na opakovanou šikanu a zastrašování ze strany ředitelky. „Pohrdání, sprosté řvaní na moji osobu, vykazování z kanceláře slovy ‚vypadněte, vypadněte ven z mé kanceláře', kdy mě nařkla z jakéhosi vykonstruovaného problému,“ popisuje nátlak dnes už bývalá zaměstnankyně Dana Mylerová. Kvůli situaci v práci se zhroutila, skončila v péči psychiatrů a v pracovní neschopnosti.

„Šikana je tady v muzeu, je tu atmosféra strachu, sledování zaměstnanců, kam chodí, s kým se baví. Lidé se tu bojí,“ tvrdí předseda odborů Stanislav Hrbatý. Ředitelka Naděžda Machková Prajzová obvinění odmítá: „Nemyslím si, že bych lidi jakkoliv šikanovala. Profesionálně odvádím svoji práci, hájím zájmy zaměstnanců a hájím zájmy instituce.“

Šikanu potvrdila většina zaměstnanců

Radní kraje poslali do muzea psychologa, který vyšetřil 41 pracovníků z celkového počtu 59 zaměstnanců. Podle výsledků si 64 procent z nich stěžovalo na opakovanou šikanu. Mobbing (šikanu na pracovišti) a bossing (šikanu ze strany vedoucího) připustilo 88 procent.

„Nejzávažnějším zjištěním (…) je zvažování sebevraždy v případě jednoho zaměstnance v souvislosti se zaměstnáním,“ napsal v závěrečné zprávě z šetření psycholog Petr Hammerlindl. Ředitelka však trvá na svém: „Já si nemyslím, že to je důsledkem mé politiky a mého řízení lidí.“

Radní kraje již vyzvali šéfku muzea, aby rezignovala. „Nabídneme paní ředitelce, aby odešla sama, a současně jí nabídneme jinou pracovní pozici,“ prohlásil hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Dodal, že pokud ředitelka Machková Prajzová nabídku nepřijme, navrhne na úterním mimořádném jednání radních její odvolání.