Vodohospodáři musí snižovat výkon vodních elektráren. V přehradách je nedostatek vody

Situace je nejhorší v Horce (zdroj: ČT24)

Kvůli nedostatku povrchové vody musí vodohospodáři snižovat výkon vodních elektráren na přehradách. Turbíny na Nechranicích, Jesenici, Skalce i Horce vyrábějí méně než třetinu energie. Vodohospodáři se obávají suchého roku a už teď odhadují ztráty na miliony korun.

Nechranice jsou největší přehradou na severozápadě Čech. Přestože je v ní vody zatím dostatek, do elektrárny pod ní jí teče mnohem méně, než by vodohospodáři potřebovali. Ze dvou turbín v ní tak běží pouze jedna, navíc jen na třetinu výkonu.

Hladinu ale Povodí Ohře snižovat nechce. Na Nechranicích například z důvodu, že se v rákosí v tuto dobu ještě vytírají ryby.

Podobná situace je i pod přehradami Skalka a Jesenice na Chebsku. Nejhůře na tom ale je Horka. Voda z ní musí proudit hlavně lidem do domácností, a tak na výrobu elektřiny nezbývá.

„Je suchý rok, malé přítoky. Prostě vodu nemáme na to, abychom mohli vyrábět elektřinu,“ uvedl vedoucí hrázný nádrže Martin Uhlík. Hlavní turbína pod přehradou Horka tak v současnosti stojí. Pro vodohospodáře ale představují příjmy z elektráren čtvrtinu rozpočtu.

Situaci nezachrání ani bouřky, které meteorologové předpovídají na konec týdne. Voda z nich totiž většinou rychle odteče, výrazné zlepšení si tak od nich vodohospodáři neslibují.