Muž, který nájemníkům v zimě netopil, jde za mříže. Na tři roky

Jakub Smolík půjde z rozhodnutí odvolacího soudu na tři roky do vězení. Šikanoval totiž nájemníky bytového domu a navíc připravil dobrovolné frýdecko-místecké hasiče o tři miliony a sedm set tisíc korun.

Za to, že Smolík odmítal topit nájemníkům, byl už dříve nepravomocně odsouzen. Teplo nechal vypnout poprvé v roce 2014. Tvrdil, že nájemníci platí příliš nízké zálohy, a někteří prý dlužili za vyúčtování.

Smolíkovi klienti to však důrazně popírali. Už dříve jim dal za pravdu i Okresní soud ve Frýdku-Místku, podle kterého se Smolík svým jednáním dopustil útisku.

Majitel nemovitosti nejspíš nájemníkům netopil proto, aby se odstěhovali. Alespoň se tak domnívají jeho klienti. Ti bydleli v domě, který dříve patřil dobrovolným hasičům z Frýdku-Místku.

Nemovitost leží na lukrativním místě u náměstí v Místku a Jakub Smolík ji koupil před pěti lety. Poslední tři roky ale neuzavřel s dodavatelem tepla smlouvu.
Jiří Loučka
redaktor České televize

Souhrnný trest, který Smolík obdržel, svou délkou pokrývá také výši trestu za podvedení dobrovolných hasičů. Ti před šesti lety poslali odborné firmě tři miliony a sedm set tisíc korun na dostavbu hasičské zbrojnice

„Stavba doposud nezačala a podle soudu ani začít nemohla. Firma, která patří strýci Jakuba Smolíka, totiž nemá na tento typ staveb patřičná oprávnění. Do vězení tak kromě Smolíka musí i jeho strýc a stavbyvedoucí,“ dodal Jiří Loučka. Dostali a dva a půl a tři a půl roku vězení.

Podvodně čerpal úvěr

Smolík je obviněn také v další kauze. V té měl získat dům dobrovolných hasičů, jehož odhadovaná cena činí přibližně 17 milionů korun, podvodem. S pomocí nastrčených osob měl ovládnout valnou hromadu dobrovolných hasičů, která vzápětí odhlasovala prodej bytového domu.

Na jeho nákup pak měl Smolík podvodně čerpat úvěr za údajné pomoci advokáta Martina Mojžíška. Mojžíšek měl pro banku zfalšovat potvrzení, že má u něj Smolík v úschově přes 4 miliony korun. Díky tomu pak Smolík dostal hypotéku na téměř dvojnásobek.

Redaktor ČT: Nájemníci domu ve Frýdku-Místku druhou zimu mrznou