Unikátní plošina čerpá vodu z Vranovské přehrady

Unikátní systém čerpání vody má přehrada ve Vranově nad Dyjí. Čerpadla tam nasávají vodu z plovoucí plošiny, která se umí přizpůsobit aktuální hladině vody. Podle provozovatele, Vodárenské akciové společnosti, je jediná v České republice. Letos slaví 35 let provozu.

Z hladiny i z hloubky patnácti metrů. Ponorná čerpadla plovoucí plošiny na vranovské přehradě zásobují vodou sedmdesát tisíc domácností.

Na začátku léta je čistá a stará se o to mimo jiné i třicetimetrové ochranné pásmo. Za ním už mohou jezdit lodě.

„Pokud by tady došlo k havárii nějakého plavidla, tak by mohlo dojít ke znečištění vody,“ uvedla mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Šebková.

Čluny na vodě nechtějí

Proto je Vodárenská akciová společnost proti povolení motorových člunů. Lidem ale úplně uzavřená plošina, kterou protečou tři miliony kubíků vody ročně, není.

Aby technici nemuseli několikrát denně šlapat tři sta schodů, udělali si tu před lety speciální výtah. Voda teče trubkami vedle něj a skončí tady v úpravně vody u Štítar. Kvalitu nejdřív otestují ryby. Voda se dál upravuje.

„Jedná se jednak o sedimentaci, tady se usadí většina nečistot. No a potom jde voda přes několik filtrů. Následuje dezinfekce,“ řekla Šebková.

Otevřou se všechny objekty

Na exkurzi do čerpací stanice chodí třeba školní třídy. A příští pátek si ji bude moct prohlédnout kdokoliv. V rámci dne otevřených dveří.

Plány na nové přehrady. Na Rychnovsku se organizuje protestní petice (zdroj: ČT24)

To se otevřou dveře i dalších objektů. Lidé se mohou podívat na úpravny vody v Rosicích či ve Znojmě, řady čistíren odpadních vod nebo prameniště v Heralticích.